Dr ickba r t GRÖNT Bråttom, hungrig, i behov av e
nergi, frusen, varm, svårt att få i barnen grönsaker? Att dricka dina frukter och grönsaker i form av juice, smoothie, slush och buljong är svaret på vardagspusslets många utmaningar — det är dessutom gott och gör dig gott. Eller? F ör många är butikens frukt- och gröntavdelning det ständigt dåliga samvetet. Vi vet att vi borde äta mer frukt, grönt, bär, frön och nötter, inte bara för att det är nyttigt, utan också för att minska på köttkonsumtionen. Men hur går det då? Har du bytt ut ölkorv mot morotsstavar, äter du enligt tallriksmodellen, får du i barnen broccolin, håller ni måndagarna köttfria? — Alla vet hur svårt det är att få i sig tillräckligt med grönsaker. Då är hälsodrycker ett fenomenalt sätt att fylla dagsbehovet i ett nafs, säger Anna Ottosson, dietist. Hon har nyligen kommit ut med boken Hälsodrycker (Bonnier Fakta), med tips, råd och recept på juicer, smoothies, buljonger och hälsotonics. — Vill man ha hälsa på ett enkelt och snabb sätt med maximal effekt, skulle jag satsa på att jobba med gröna smoothies. Basen är alltid grönsaker, till exempel min superstjärna babyspenat som jag använder i mycket. Till skillnad från en vanlig smoothie innehåller de inga mjölkprodukter, utan de är helt växtbaserade och naturligt laktosfria. Är du ovan kan det kännas lite hälso-hardcore i början, säger Anna och tipsar om att ha frysta bananer i din gröna smoothie för att få den där milkshake-aktiga känslan. Helena Björck är legitimerad dietist på Hemköp/Axfood och hon håller med om att det är bra att dricka frukt och grönt i olika former som ett alternativ till att äta dem. Inte minst när barnen ger de kokta morötterna onda ögat. — Det du ska tänka på när du gör en juice i till exempel en råsaftcentrifug är att du förvisso får i dig mycket vitaminer och mineraler, men till skillnad från en smoothie missar du fibrerna, säger Helena. Vi behöver de där fibrerna, de hjälper bland annat till att reglera blodsockret. Om du får i dig socker, som från en fruktjuice, höjs blodsockret och sjunker sedan snabbt igen. Det är därför det är viktigt att äta balanserat med proteiner, kolhyd rater och fetter för att hålla blodsockret på en jämn nivå under dagen. — Dricker du ett glas juice på morgonen är det därför bra att äta till exempel en fullkornssmörgås också, så du får i dig fibrerna. Det är en bra kombo, säger Helena Björck. En annan sak att tänka på med just fruktdrycker är att de innehåller fruktsocker. Fruktsocker låter förvisso nyttigare än strösocker, men det är i princip samma sak. — Socker är socker och det påverkar kroppen på samma sätt, säger Helena och berättar att ett glas juice innehåller cirka sju sockerbitar, jämfört med ett glas Coca-Cola som innehåller cirka tio sockerbitar. — En juice är förstås nyttigare än läsk eftersom den innehåller vitaminer och mineraler också, men de har samma påverkan på blodsockret. Därför är det bra att blanda i grönsaker eller bara göra juice på grönsaker tillsammans med till exempel frön så blir det en bra kombination, säger Helena Björck. Vad händer då i kroppen när vi slurpar i oss smoothies, juicer och buljonger? Några som har koll på det är killarna bakom Juiceverket, som öppnades för fem år sedan och i dag har sex barer i Stockholm. Här är pulsen hög och inspirationen hämtas inte sällan från vanliga barer till deras martinis, fizzes och shots. Den stora skillnaden är förstås att ingen av dryckerna innehåller alkohol. — Vi ville göra något på dagtid som är som på kvällen, med samma typ av puls. När vi började äta och dricka mer grönt slogs vi också av hur få vegetariska restauranger det finns som också är snabbmatsrestauranger. De ställen som finns är ganska tråkiga och har ganska hög tröskel att ta sig över, säger Sebastian Berggren, en av grundarna till Juiceverket. Effekten deras juicer och smoothies, eller sumos som de kallar dem, ska ha är tydlig. HEMLAGAT 39