Morotschips 1 liter jordnötsolja eller frityrolja
flingsalt med dragonmajonnäs 4 PORTIONER SOM TILLTUGG 40 MIN 4 stora morötter, gärna i olika färger 2 tsk dijonsenap 2 tsk vinäger 1 dl plockade dragonblad 3 dl matolja salt 1. DRAGONMAJONNÄS: Blanda äggula, senap och vinäger i en bunke. Mixa dragonbladen med oljan och sila av. Vispa i oljan i äggblandningen, först droppvis och sedan i en fin stråle. Smaksätt med salt och ev mer vinäger. 2. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till 190 . Hyvla morötterna tunt på mandolin eller med osthyvel. Torka ordentligt och fritera försiktigt i omgångar, ca 1 min. Akta så de inte bränns. 3. Ta upp och låt torka på hushållspapper. Salta medan de är varma. Byt pappret när det blivit blött så mjuknar inte chipsen. Servera genast. Ljummen soppa på morot och kokosmjölk 4 PORTIONER 15 MIN 30 MIN KOKTID 1 kg ekologiska morötter 1 stor gul lök 2 msk kokosolja 2 stora vitlöksklyftor 1 röd chili 2 cm färsk ingefära 1 msk tomatpuré 1 tsk gul curry 1 tsk gurkmeja 1 burk kokosmjölk 1 tärning grönsaksbuljong s urdegsbröd till servering 1 tsk sweet chilisås eller honung INDISKA SOLROSKÄRNOR tsk garam masala MORÖTTER DRAGONMAJONNÄS 1 äggula 1 dl solroskärnor 1 tsk kokosolja 1 nypa flingsalt 1. Sätt ugnen på 175 . 2. Skär morötter och lök grovt. Fräs med kokosoljan i en stor kastrull 5 min. Finhacka vitlök och chili. Finriv ingefäran. Tillsätt det tillsammans med tomatpurén och de torra kryddorna. Stek några minuter. Tillsätt ev 1 msk vatten om det känns torrt. Häll på kokosmjölk, 2 dl kokande vatten och buljong. Koka tills morötterna mjuknat. 3. Blanda solroskärnorna med garam masala och kokosolja. Rosta i ugnen 10 min till gyllene. Ta ut, blanda runt och låt svalna. 4. Mixa soppan, späd ev med lite vatten. Smaka av med sweet chili, vinäger och limesaft. 5. Servera soppan ljummen med solroskärnorna, olivolja, koriander och bröd. Sauterade rädisor, 2 msk vitvinsvinäger saft av 1 lime salt och peppar olivolja k oriander till dekoration fänkål och rostad mandel 4 PORTIONER 20 MIN 1 knippe rädisor 2 msk smör 1 burk kapris 2 dl olja att fritera i 1 fänkål 200 g bladspenat z est och saft av 1 ekologisk citron 1 dl salta och rostade mandlar 1 kruka citronmeliss 2 msk olivolja salt och peppar 1 Köpa Moroten finns i flera färger och former, och den starka färgen kommer från antioxidanten karoten som kroppen kan omvandla till vitamin A. Moroten odlas i nästan hela Sverige, och kan lagras länge. Svenska morötter finns därför nästan alltid i butik. Men det är nu de är färska och som allra godast. Gör ett smaktest mellan en färsk morot och en lagrad som säljs i påse, du kommer känna skillnad! 2 Tillaga Köper du ekologiska morötter kan du använda blasten i matlagningen. Blasten är lite hårdsmält så börja med små mängder i pesto och sallad. Den söta moroten är jättegod rå, men karotenet blir lättare för kroppen att ta upp om moroten värms. Att ugnssteka morötter och servera med olja är ett bra sätt att få i sig det fett lösliga A-vitaminet. 3 Servera Moroten är mångsidig och passar lika bra i 1. Värm oljan i en liten kastrull. Fritera kaprisen. Låt rinna av på hushållspapper. 2. Halvera rädisorna och stek hastigt i smör. Hyvla fänkålen tunt. 3. Sprid ut spenat och fänkål på ett fat och blanda med 1 msk citronsaft, olivolja och salt. Lägg på rädisor, mandlar, citronzest, citronmeliss och toppa med kapris. Smaka av med mer citronsaft, salt och peppar. Servera genast! kött färs sås som i mjuka kakor eller bröd. Den är perfekt i juice, supergod att koka och fantastisk på grillen eller ugnsstekt med lite smulad fetaost. Den är också en bra bas för vegetariska biffar. 18 HEMLAGAT