Raba rb e r HALLÅ DÄR GILLIS SANTESSON SANTESSON
AB I SKÅNE ”S äpp ol ss fantasin och använd rabarber ”Sl i m tla agningen” Gillis Santesson, på familjeföretaget Santesson AB i Förslöv Vad odlar ni? — Rabarber, potatis, vitkål, grönkål, isbergssallat, romansallat och kålrot. Det är en stor gård så vi har ca 20 anställda som hjälper mig, mina föräldrar och min bror. Vad lagar ni helst med rabarber? — Favoriten är den klassiska rabarberpajen. Men mamma är påhittig i köket och har gjort till exempel rabarberchutney. Det mesta är gott om man bara har fantasi! Hur får man rabarbern att trivas ? — Håll rent från ogräs. När det blir fuktigt kommer gärna mördarsniglarna och äter i roten, och mindre ogräs ger mindre fukt. Låt inte stjälkarna växa för mycket, då blir de lätt lite träiga, utan skörda i tid. Finns det olika sorters rabarber? — Det finns många sorter, i olika färger och mer eller mindre söta. Vi har valt Frambozen Rood som ursprungligen kommer från Nederländerna. Den har röd rot, ger mycket hög skörd och gror lätt. Text ELSA LARSSON HEMLAGAT 9