Grönsaker med dipp och dukkha 4 PORTIONER 20 MIN
1 liten blomkål 1 mindre gurka 8 minimorötter 2 mindre kålrabbi 1 knippe rädisor 150 g sockerärtor BONDBÖNSDIPP 1 00 g skalade bondbönor, förvällda 150 g manchego 2 msk olivolja 1 vitlöksklyfta, riven 2 msk färsk mynta tsk flingsalt 1 msk citronsaft KIMCHIMAJONNÄS 2 dl majonnäs, gärna hemgjord 3 msk kimchi eller surkål ev chili DUKKAH 1 msk cashewnötter eller mandlar 1 msk sesamfrön 1 tsk korianderfrön 1 tsk fänkålsfrön 1 tsk kummin e v 1 tsk torkad ramslök 1 tsk salt 1. Skär blomkålen i mindre buketter och gurkan och kålrabbin i stavar. 2. BONDBÖNSDIPP: Finhacka bondbönorna och finriv manchegon. Mosa ihop bönor, manchego, 1 msk olivolja, vitlök och mynta med en gaffel, men spara lite ost och mynta till dekoration. Blanda i resten av olivoljan och smaka av med citronsaft och salt. Toppa med mynta och manchego före servering. 3. KIMCHIMAJONNÄS: Mixa kimchin eller surkålen så slätt som möjligt. Blanda med majonnäsen, lite i taget. Tillsätt en nypa salt. Smaka av med chili till önskad hetta. 4. DUKKAH: Hacka nötterna grovt och rosta med alla frön samt kummin i torr stekpanna. Låt svalna och blanda sedan med ramslök och salt. 5. Servera grönsakerna med dipperna och toppa med dukkah. Sommarpaj med sparris och gruyère 4 PORTIONER 35 MIN 1 TIMME I KYL OCH UGN 3 dl fullkornsvetemjöl 125 g smör, kallt 2 msk kallt vatten FYLLNING 200 g sparris 3 salladslökar 6 stora schalottenlökar 3 msk olivolja 1. Sätt ugnen på 200 . 2. Nyp ihop smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop till en slät deg. Lägg svalt i ca 30 min. Smörj en form, ca 24 cm i diameter och tryck försiktigt ut degen jämnt. Pricka med en gaffel och förgrädda i cirka 10 minuter. 3. Dela sparrisen på längden och salladslöken på mitten och längden. Klyfta schalottenlöken och stek hastigt de båda löksorterna med sparrisen i 1 msk olja. Salta. 4. Finhacka persilja och gräslök. Vispa ihop crème fraiche, grädde, ost, persilja, gräslök, salt och peppar. Vispa sedan i äggen. 5. Lägg sparris och lök i pajskalet men spara några till dekoration. Häll över blandningen och toppa med sparris och lök. Grädda 20-25 minuter tills äggstanningen stelnat. Täck med folie om pajen får för mycket färg. Låt vila en stund före servering. 1 dl persilja 1 dl gräslök 1 dl crème fraiche 7 msk matlagningsgrädde 2 30 g riven ost, t ex gruyère 3 stora ägg salt och peppar 44 HEMLAGAT