TILL SIST Sorb et Rabarbersorbet med jordgubbar 4
PORTIONER 30 MIN TID I FRYSEN 200 g rabarber 100 g jordgubbar 1 dl socker 2 msk citronsaft 4 dl vatten 1 msk glukos 1 äggvita 1. Skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar och lägg i en kastrull med socker, citronsaft och vatten. Koka upp och sjud sedan på låg värme under lock tills rabarbern och jordgubbarna mjuknat. 2. Mixa slätt med en stavmixer. Tillsätt glukos och låt svalna. 3. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i den kalla smeten. 4. Häll smeten i glassmaskin och låt gå tills den tjocknat något, 20–30 min. Pytsa över glassen i en smörpappersklädd form och sätt in i frysen ca 40 min. Har du ingen glassmaskin häller du smeten i en bunke och sätter in i frysen ca 2 timmar. Rör om noga några gånger i timmen tills konsistensen tjocknat. Pytsa då över glassen i en smör - pappersklädd form. Svalkande rabarber Syrlig rabarber får sällskap av söta jordgubbar i sommarens godaste sorbet. Glassmaskin är inget krav, det går lika bra att röra för hand! Recept och foto EVELINA GÖRANSSON 58 HEMLAGAT