Sommarsmak e r TÅRTKALAS temperatur. Såsen kan fö
rberedas dagen innan och förvaras i kylen. Låt den blir rumstempererad innan du häller den över tårtan. 5. SMÖRKRÄM: Vispa smör och florsocker krämigt. Tillsätt honung, yoghurt, vanilj och kanel och vispa slätt. Ser det ut som att smörkrämen skär sig kan yoghurten ha varit för kall. Sätt i så fall skålen över ett sjudande vattenbad några sekunder åt gången. När det börjar smälta lite i bottnen kan du prova att vispa upp smörkrämen igen. 6. Dela båda bottnarna på hälften med en brödkniv. Lägg en botten på ett fat och bred på ett lager smörkräm. Upprepa med alla tårtbottnar. Bred ett jämnt lager smörkräm över hela tårtan, även sidorna. Ställ kallt och ringla på kolasås före servering. Gräddtårta med jordgubbar och maränger 6-8 PORTIONER 1 -2 TIMMAR TID I UGNEN TÅRTBOTTEN 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver tsk bikarbonat tsk flingsalt 1 dl gräddfil, rumsvarm tsk vaniljpulver 125 g mjukt smör 2 dl strösocker 2 ägg, rumsvarma MARÄNGER 3 stora äggvitor 2 dl strösocker 1 tsk färskpressad citronsaft FYLLNING 4 00 g färska jord gubbar 3 dl vispgrädde 2 msk florsocker 1 krm vaniljpulver 1. TÅRTBOTTEN: Värm ugnen till 175 . Smörj två formar, 15 cm i diameter, och pudra med lite vetemjöl. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda gräddfil och vanilj för sig. 2. Vispa smör och socker krämigt. Vispa i ett ägg i taget. Tillsätt mjölblandningen och gräddfilen i omgångar och rör slätt. Fördela smeten i formarna och jämna till. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Känn efter att de är torra i mitten. Låt svalna i formarna 10 minuter innan du stjälper upp dem på galler för att svalna helt. 3. MARÄNGER: Sätt ugnen på 100 . Vispa äggvitorna tills de skummar. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast smet. Vispa i citronsaften. Klicka eller spritsa smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 1 timme i nedre delen av ugnen, eller tills de släpper från bakplåtspappret. 4. FYLLNING: Skiva jordgubbarna. Mosa eller mixa 100 g av dem med 1 msk florsocker till en sås. Vispa grädden med 1 msk florsocker och vanilj. 5. Dela båda bottnarna på hälften med en brödkniv. Lägg en botten på ett fat, bred på ett lager grädde. Lägg på skivade jordgubbar, några krossade maränger och lite jordgubbssås. Upprepa med alla bottnarna. Avsluta med grädde, skivade jordgubbar, krossade maränger och jordgubbssås. Lemonad med vattenmelon och rosmarin 4 PORTIONER 15 MIN TID I KYLEN 6 dl vatten 1 dl strösocker 3-5 kvistar rosmarin 2 dl citronsaft 5 citroner 7 50 g fruktkött av vattenmelon, ca 2 kg hel vattenmelon 1 citron, skivad 4 kvistar rosmarin krossad is eller isbitar 1. Blanda 4 dl vatten, socker och rosmarin i en kastrull. Koka upp, rör om, sätt på lock och ta från värmen. Låt stå minst 1 timme med lock på. Plocka bort rosmarinkvistarna och ställ i kylen tills rosmarinsirapen är helt kall. 2. Mixa fruktköttet från vattenmelonen med citronsaften slätt. Sila och försök pressa igenom så mycket fruktkött som möjligt. Tillsätt 2 dl vatten och rosmarinsirapen till önskad sötma. Rör om ordentligt. Häll upp i glas och servera med citronskivor, en kvist rosmarin och is. HEMLAGAT 37