TIPS! Gör din smoothie matigare genom att mixa i
chiafrön och lite havregryn. ANNA OTTOSSONS TIPS OCH ORDLISTA Antal ingredienser Satsa på 2-3 ingredienser, där du toppar med något sött, som frukt eller bär. — Våra smoothies ska du bli mätt på, de ska kunna funka som frukost eller lunch, till och med middag. Här får du i dig alla kolhydrater och proteiner du behöver, snabbt. Juicerna fungerar som en boost och ett komplement för att få i dig extra grönsaker, eller bara för att man tycker att det är gott, förklarar Sebastian Berggren och nämner den juicefasta som de erbjuder där du under två, fem eller tio dagar endast dricker ditt matintag. A 40 HEMLAGAT nna Ottosson berättar att hennes sätt att jobba med hälsodrycker har ett tydligt inifrån och ut-perspektiv. — Många upplever att de får mer energi, ork och mindre sötsug. En bonuseffekt är att många upplever att de får bättre hy också. Det är inga konstigheter, utifrån ett dietistperspektiv. Jag jobbar till exempel mycket med babyspenat som bas i mina gröna smoothies och det innehåller mycket nitrat som hjälper att syresätta blodet. Det är det som gör att man känner att man får energi och ork, förklarar hon. Många känner till energidippen som brukar infinna sig vid tretiden på eftermiddagen. Suget efter och behovet av en bulle och en kopp kaffe tycks aldrig vara större. — När vi tar den där kaffekoppen eller äter godiset eller kakan så är det bara en tillfällig höjning av energin. Men när man jobbar med hälsodrycker får man långsiktig energi, på djupet och på riktigt. Det är väldigt häftigt, säger Anna Ottosson. Både gänget på Juiceverket och Anna Ottosson ser ett växande intresse för växtbaserade drycker. — När vi öppnade Juiceverket var favoriten bland kunderna yoghurt och banan med blandade bär. Men vi märker att kunderna har mognat i takt med att vi har lärt oss mer. I dag har vi knappt yoghurt kvar på menyn längre, i stället använder vi mandelmjölk som vi tillverkar själva, säger Sebastian Berggren. Bland de fantasifullt döpta blandningarna på menyn finns relativt udda ingredienser som jordnötter, jordnötssmör, chiafrön och vetegräs. De har även en shot som till hundra procent består av just pressat vetegräs. — Det som funkar minst bra är, kanske förvånande nog i en juicebar, apelsiner. Vi har aldrig gillat att använda dem, det är mycket svinn och ganska dyrt. Äpple däremot, som många av våra juicer bygger på, är en härlig och fin frukt som vi köper svenskt och närproducerat av, säger Sebastian Berggren. I takt med att vi blir medvetna i våra val av kost av hälso- och miljöskäl ökar också intresset för hur frukt och grönt kan konsumeras. Två trender Anna Ottosson har plockat upp från USA är hälsotonics och buljong. — Hälsotonics är hett i Los Angeles. Där har juicen funnits länge och nu tar de den trenden ett steg längre och tillför ytterligare en komponent i juicen. Det kan vara gurkmeja, nyttiga probiotiska bakterier eller chaga, en svamp med höga halter av antioxidanter. Man har uppgraderat juicen till 2016, berättar hon. Buljong beskriver hon som en högoktanig hälsodryck fylld av mineraler, proteiner, kollagener — en varm kram helt enkelt — som på många sätt sammanfattar det fina med att dricka frukt och grönt: — Buljong är en trend som har fått uppsving bland annat i New York där många har bytt ut kaffe latten i take away-muggen mot buljong. Det är ju en uråldrig metod att få ut det bästa av råvarorna genom att koka dem i timmar. Till skillnad från juicer och smoothies dricker du den varm, vilket är perfekt om barnen har dissat middagen. Då kan du ge den som måltidsdryck, säger Anna Ottosson. Redskap Antingen pressar du ut vätskan, eller så centrifugeras den ut i en råsaftcentrifug. I en blender, eller med mixerstav, bevaras fruktkött och fibrer. Buljong Grönsaker som kokas med vatten och salt under lång tid och sedan silas. Vitaminer och mineraler bevaras i vattnet. Fryst eller färskt Många tror att frysta grönsaker är sämre än färska, men det är nästan tvärtom eftersom de fryses snabbt efter skörden. Frysta bananer ger en krämig konsistens, men fryst spenat blir för vattnig. Förvaring Det finns som tur är inga konserveringsmedel i de drycker du gör själv. Drick samma dag, eller dagen därpå. Förvara gärna i glasflaskor. Hälsotonic En juice med extra tillsats, som vetegräs, gurkmeja, chiafrön eller svamparna chaga, reishi eller igelkotttaggsvamp. Juice Pressas eller centrifugeras ur frukt, grönsak eller bär. Inget socker får tillsättas till juice du köper i butik. Slush Frukt som blandas med is i en blender för att få en tjock, kall konsistens. Smoothie En fruktbaserad dryck, ofta med med mjölk eller yoghurt.