Hå llbarh e t HEMKUNSKAP RESTTIPS KRÖNIKA Spara g
rönsaks- och fruktresterna å a das med majonnä och crè e f ☞ Fr ku t och grönt hör till det vi slänger absolut mest av. Det ska vi ändra på! Frys in i portionsp s r, gärna tillsammans. En halv banan, lite blåbär och några spenatblad blir en per ef kt bas för en smoothie. Grönsaker kan vara svårt att frysa, men finriven gurka eller morot som blandas med majonnäs och cr m rème fraiche ger en god sås. 3 SNABBA OM EKODEBATTEN För många är det självklart att 1 Debatten uppstod i D fe f br ebruari, efter att en dansk forskningsrapport lyfts for fram i svenska medier. Det hävdades att ekoa logis ny Lar a m logiska livsmedel varken är nyttigare eller bättre för miljö miljön än icke-ekologiska livsmedel. SLlivsm Lars Bergström beskrev framgången för ekolivsmedel som "En dröm, en känsla utan verklighetsföranörankring som framför allt handeln tjänar stora pengar på", i en artikel från TT. en k hand på Jordgubbar — därför ska du frossa i dem! ☞ Jordgubbssäsongen drar snart i gång på riktigt, och det finns all anledning att njuta hejdlöst av de söta röda bären. Inte bara för att de är goda, de är otroligt nyttiga också! Det är något visst med sommarens första jordgubbar. Oavsett om du äter dem som de är, kanske direkt från landet, eller med vaniljglass och en klick vispgrädde — så är det smaken av sommar som exploderar i munnen. Jordgubben är rik på vitamin C och andra antioxidanter som är bra för kroppen på flera sätt. C-vitamin bidrar till en normal kollagenbildning, vilket har betydelse för blodkärlens, tändernas, hudens och benstommens normala funktion. C-vitamin underlättar också kroppens järnupptag. När du ätit dig mätt på jordgubbar i filen och till dessert är det dags att experimentera med dem i matlagningen! Trä dem på spett med haloumi och lägg på grillen, gör en salsa med basilika och rödlök, eller vänd ner dem i salladen. Det finns ingenstans jordgubben inte passar in! 2 Många rasade mot rapporteringen. Journalisten Ann-Helen Meyer von Bremen visade i sin blogg att de svenska medierna inte läst rapporten ordentligt. Forskningen visar tvärtom att ekologiskt lantbruk gör mycket samhällsnytta och att det finns mer vitaminer, mineraler och antioxidanter i ekologisk mat, och dessutom färre bekämpningsmedelsrester. 3 Slutsats: Ekologiskt är med all säkerhet mer hälsosamt för dem som arbetar inom jordbruket. Det är däremot svårt att bevisa att ekologisk mat gynnar hälsan för den som äter maten. U-professorn ekologisk mat är mer hälsosam eftersom den odlas utan kemiska bekämpningsmedel. Samtidigt syns kritik som menar motsatsen. Det blev inte minst tydligt när TT Nyhetsbyrån för en tid sedan spred nyheten om att ekologisk mat varken är bra för miljö eller hälsa. Nyheten var baserad på en forsknings rapport från danska ICROFS (International Centre for Research in Organic Food Systems). I själva verket är rapportens huvudsakliga slutsats att ekologiskt lantbruk bidrar positivt till samhällsnyttan inom områden som miljö, biologisk mångfald och hälsa. ICROFS kritiserade svensk media för den felaktiga tolkningen av rapporten. För mig som Krav-bonde är saken självklar. Jag vet vad som finns i bekämpningsmedelsdunken, och jag vill inte riskera att de växter och djur som lever på min mark ska påverkas av miljöfarliga kemikalier. Eller att det ska finnas rester av kemikalierna i grund vattnet som jag själv dricker, eller i maten som mina kunder sedan ska äta. Dessutom vill jag vara en hälsosam bonde. Ofta glöms det bort hur lantbrukare påverkas av kemikalierna. I Sverige har vi bra skyddsutrustning, men det finns omfattande forskning, så kallade metaanalyser, som visar på kraftigt förhöjd risk för Parkinsons sjukdom vid hantering av kemiska bekämpnings medel. Hälsosam mat gäller inte bara vår egen hälsa, utan även de människor som producerat maten, nära oss eller på andra sidan jorden. I vår jakt på hållbarhet blir det allt tydligare att ekologiska livsmedel är bättre för vår hälsa. Vägen till hållbarhet är inte alltid helt rak, och den är bitvis okänd. Helt klart är att det ekologiska lantbruket är en del av lösningen till mer hälsosam och hållbart producerad mat. ADAM ARNESSON, KRAV-BONDE SOM DRIVER JANNELUNDS GÅRD I ÖREBRO Varför ska man välja ekologiskt? HEMLAGAT 57 I LLUSTRATION: SARA-MARA/SÖDERBERG AGENTUR