Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 fort s från sid 27 segrade nämligen
överlägset. - Vi utgick frän receptet pä rimmad fläskbog med rotfrukter, men rimmade istället en kyckling som kokades med fläsk i buljong. Kålrötterna byttes ut mot kronärtskockor, berättar Mats. Det låter enkelt, som mycket annat när han berättar. ARV HEMIFRÅN Både han och Pia har klart för sig sina rötter: svensk husmanskost. De får något längtansfullt i ögonen när de nämner rätter som oxsvanssoppa, dillkött, kalops med rödbetor och sjömansbiff... Ftt arv de fart med sig hemifrån och som de vill föra vidare. Pia kommer från en riktig krogfamilj. Föräldrarna driver lunchrestaurang och brorsan, Håkan, har just öppnat egen restaurang i Göteborg. Självklart lagas mvcket husmanskost i familjen Thörnström. Pia tveker att husmanskost är kul, men det krävs träning för att fa den riktigt bra. - Övning ger bästa resultat. Det gäller att väga köra lang- t> o o kok och låta fettet vara kvar på köttet för att fa mustiga buljonger, menar Pia. Råd på vägen för den som är sugen på husmanskost är att laga ordentliga satser. Frys in det som blir över. Storhandla råvarorna. F.n rejäl rostbiffsstek på tre kilo blir rostbiffen dag, biff med lök nästa, sjömansbiff den tredje och köttsås till pastan den fjärde, och sista biten kan användas i en pyttipanna. BRA KOKBOK Ett annat tips är att skaffa sig en gedigen kokbok. Tore Wretmans kokböcker går igenom de vanligaste recepten. Om man räknar efter är antalet svenska husmanskosträtter inte så stort, runt tjugo rätter får vi ihop. Det är samma sak i Italien. Men där är husmanskosten mer knuten till olika regioner. Man hittar lufttorkad skinka i Toscana men knappast på Sicilien. Går det att blanda svenskt och italienskt? - Absolut. Bvt ut den svenska gräddsåsen mot en tomatsås till köttbullarna. Lätta upp fort s på si d 30 GNOCCHI MED SKALDJUR FÖ R 4 PFRSONF R 2 råa hummer- eller scampistj artar 8 råa havskräft- eller scampistj artar GNOCCHI : 1 kg potatis 6 dl vetemjöl 1 äggula KUMMINCREMK : 2 dl créme fraiche 1 dl riven kumminost DESSUTOM : 2 msk grovt hackad persilja 2 msk olivolja GÖ R SÅ HÄR : 1. Börja med gnocchi: Koka och pressa potatisen. Låt svalna. Blanda med mjöl och ägggula. Rulla i i länga längder (diameter ca i cm) och skär i ca i cm länga skivor. 2. Koka upp vatten i en stor grvta. Salta vattnet ordentligt. Koka gnocchibitarna i max 2 minuter. Häll av vattnet. 3. Vispa créme fraichen. Krydda med salt och peppar. Blanda i kumminosten. 4. Dela hummerstjärtarna på längden, liksom kräftstjärtarna. Grilla eller stek skaldjuren 5. Vänd gnocchibitarna hastigt i en stekpanna med olivolja och ror i persiljan. 6. Lägg upp gnocchin på vari olivolja. Krydda med salt och ma tallrikar. Lägg skaldjuren peppar. ovanpå och toppa med en sked kummincréme. OSSO BUCO MED DILLSÅS FÖ R 4 PERSONE R 1 kg kalvlägg 5 dl köttbuljong (tärning) 1 dl vitt vin 8 mogna tomater 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 1 stor palsternacka V2 rotselleri 2 morötter 4 msk tomatpuré 1 msk finhackad salvia DILLSÅS: 2 msk ättika 2 msk socker 1 dl ljus kalvbuljong (konc kalvfond + vatten) 1 msk hackad dill (spara stjälkarna) 1 dl grädde DESSUTOM : 1 kg mandelpotatis GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 20o°c 2. Bryn läggen i smör i en gryta som tal ugnsvärme. Häll på buljong och vin. Lägg i tomater, grovhackad lök och vitlök. 3. Stek kalvläggen ca 40 minuter i uenen. 4. Skala och finhacka rotfrukterna. Lägg dem i grytan tillsammans med tomatpuré och salvia. Krydda med salt och peppar. Låt grytan stå i ugnen ytterligare 30 minuter. 5. Gör dillsåsen: Smält socker och ättika i en kastrull. Häll i kalvbuljongen (fond + vatten) och lägg i dillstjälkarna. Koka såsen tills en tredjedel återstår. 6. Tillsätt grädden. Koka tills 1 1/2 dl återstår. Sila bort dillstjälkarna. Red ev såsen med lite maizena. Smaksätt med salt, peppar och finhackad dill. 7. Koka mandelpotatisen. Servera kalvläggen upplagda på ett stort fat med dillsås samt potatis vid sidan om. Tips! Mats och Pia garnerade med lite lättkokta tärnade morötter och palsternackor. Man kan även använda örter eller andra rotfrukter.
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52