Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32 fort s från si d 28 med lite mindre
grädde och smör och lite mer oljor och buljonger, och det enklaste av allt; använd pasta istället för potatis. Enkelhet och ett begränsat antal smaker är det som förenar svensk och italiensk husmanskost. Om vi har kött, sås och potatis har Toscana pasta, tomatsås och parmesanost. Mats minns lvriskt sparrisrisotton de njöt av hemma hos gamle fotbollsproffset Nisse Liedholm. Han har fler goda minnen från Italien. Som sjuttonårigt handbollsproffs hamnade Mats i Florens. Tvärs över gatan låg restaurang Rosa. I köket stod både husets mamma och pappa. Den tidigare helt o i n t r c s s e r a d c h a n d b o 11 s s p c 1 a - ren föll handlöst. För pastan, tomatsåserna, basilikan, parmesanosten, vitlöken... Sex månader senare bröt han benet och for hem, fast besluten att bli kock. Tretton år senare står Mats och Pia i köket på IKEA i Milano. Nu som kursledare för ett gäng italienska matjournalister. Damerna förstår snabbt hur man gör en laxpudding, en pyttipanna och en Jansson. Godkända smaker? Ajovars, svensk husmanskost är okej. Men inget går upp mot just "la marnas" matlagning. En självklarhet i både Milano och Göteborg. Husmanskostvinnarna utanför Fiskekrogen i Göteborg. PESTOTORSK & MINESTRONE FÖ R + PERSONE R 4 bitar torskfilé å 200 g PESTO : 1 dl olivolja 1V2-2 dl finhackad basilika 2 vitlöksklyftor 1 msk pinjenötter 1 dl riven parmesan MINESTRONESOPPA : 5 msk olivolja 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 selleristjälk 1 liter grönsaksbuljong 3 dl vitt torrt vin V2 citron 2 tomater 1 msk tomatpuré 1 msk socker 1 krm kajennpeppar 25 g ärter (frysta går bra) 10 oliver 400-500 g valfri pasta 2 msk finhackad basilika GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 2oo°c. 2. Mixa olivolja, basilika, vitlök och pinjenötter till peston. Blanda med riven parmesan. Salta och peppra. 3. Täck ena sidan av torskfilén med peston. Eägg fisken i en smord ugnssäker form. Baka torsken i 10-12 minuter. 4. Gör soppan: Värm olivolja i en rejäl kastrull. Skär lök, vitlök och selleri i bitar. Rör ner dem. Fräs detta helt kort. 5. Tillsätt buljong, vin, citronsaft, hela tomater och puré. Koka tills ca 8 dl av vätskan återstår. Smaka av med socker, salt, peppar och kajennpeppar. 6. Eägg i pastan och låt koka tills den är mjuk. Lägg i ärter och oliver. Servera i djupa tallrikar. Garnera gärna med lite finhackad basilika.
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52