Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 aksak Grappa - ett druvdestillat som
en gång var varje vinbondes styrketår i Italien - har nu blivit trendigt. I USA och Italien framför allt, men även i Sverige börjar den bli det. Och grappa serveras vid fina middagar, t ex på banketten då Årets Kock koras på Grand Hotel. När Buffé gör ett temanummer med italiensk mat och dryck kan vi bara inte undgå att skriva lite om grappa. Jan Samuelson, som har lång erfarenhet av denna dryck, berättar om historiken, tillverkningen etc. En konsumentpanel ger också tips på de "bästa" sorterna som finns på Systemet. Och här kan man inte undvika att även dela ut stilpoäng... • Smaken var nog delad redan på den tiden, men ingenting att diskutera om, det fastslog de gamla romarna i ett ofta citerat talesätt. De gustibus non est disputandum. Fast det var före grappans tid. Visst låter det nobelt att låta andra ha vilken smak det lyster dem och inte bråka om saken. Men litet mysko är det allt ändå. För visst älskar vi att diskutera smak - kanske inte alltid i frågor rörande religion och politik men ofta vad gäller mat och vad beträffar dryck i tid och otid. Nej, romarna hade ingenting med grappa att göra. De kunde bygga akvedukter men de kunde inte "brygga" vin till aqua vitae - livets vatten, som med samma grundbetydelse skulle uppträda i form av whisky, vodka och akvavit. I Kina behärskade man konsten att framställa både alkohol och krut långt före romarnas tid, och i Europa kan det ha varit irländska munkar som på resor i Främre Orienten lärde sig destilleringskonsten av ( /o/i-s-/>ä Stdo\V AV JAN SAMUELSON & TONY WALLIN (PROVNING) FOTO:PEPE NILSSON
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52