Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 Lunchbuffén står uppdukad. Många men
lättlagade rätter ska det vara hemma hos familjen Ruhne i Toscana. Mats ser vi i mitten i blå skjorta och Birgitta står i förgrunden iklädd svart. Under ser vi deras utsikt från terrassen över vinkullarna. • Det är fullt upp på familjen Runnes toskanska vingård. I vinkällaren pågår buteljeringen av gårdens Chianti Classico 1995. Mats Ruhne övervakar själv produktionen. Nästan hela förra årets produktion ska exporteras till USA, så det gäller att allt går rätt till. Denna lördag väntas en grupp svenska besökare komma till lunch. Lika bra att bjuda på buffé, bestämmer Birgitta Ruhne. Många men lättlagade rätter. Det mesta kan köpas färdigt på marknaden men mvcket görs också i Birgittas kök, inläggningar, bröd och sallader t ex. Med fyra döttrar och många vänner är gården välbesökt. Man är sällan färre än tio personer runt matbordet. Så vill också Mats och Birgitta ha det. På 1960-talet arbetade båda som reseledare på turistorterna längs adriatiska kusten. Inte hade de en aning om att de trettio år senare skulle äga en rejäl gård i Toscana! Den blev deras för drygt nio år sedan. -Jag älskar vår gård, berättar Birgitta lyriskt. Det kan man förstå efter ett besök här. Tidigt på morgonen gal näktergalen över de mjuka, gröna toskanska kullarna. På ägorna finns både vinfält, olivlundar, ek- och kastanjeskogar. I detta område förenas historia, kultur och härlig natur. Numera delar paret Ruhne sin tid i Italien och Sverige. MARKNADSBESÖK Det är lördag morgon och vi tar Birgittas minibuss in till närmaste byn Greve. På torgmarknaden säljs allt som behövs för en generös lunch. I bageriet arbetar bagarna vägg i vägg med butiken. Bakmaskinerna skramlar och dofterna av nvbakat ger starka köpsignaler. Mitt på torget står en farbror i (So-årsåldern. Han har en viktig uppgift i livet: att skära upp den helstekta, enorma grisen "porchetta'' Förföriska aromer av rosmarin och vitlök blandas med doften av varmt kött... Den gamle är darrig och får hjälp av sin dotter med förklädet. Men han är helt säker på handen när det är dags att sätta kniven i grisen. Vi köper med oss en rejäl bit hem till lunchen. De som inte kan vänta köper en bit i ett bröd och äter direkt. Birgittas luncher "planeras" spontant. -Jag låter humöret styra. Men eftersom vi befinner oss i ett köttområde blir det oftare kött än fisk. Det kan till exempel bli bistecca alla fiorentina, t-benstek som grillas över träkol. Den brukar jag servera forts på sid 6 •
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52