Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48 GENTEKNIKETIK VIKTIGAST Det är inte
riskerna med att använda genteknik som är avgörande för om människor vill uppmuntra vidare utveckling och användning. Det som avgör är istället vad vi tycker är etiskt och moraliskt acceptabelt. Det konstaterar forskarna Björn Fjaestad och Susanna Olsson vid Mitthögskolan i Östersund. Björn Fjaestad och Susanna Olsson leder den svenska delen av det forskningsprojekt som nu pågår i de femton EUländerna och i Norge. De studerar vad människor tycker om och har för attityder till olika tillämpningar av gentekniken. De konstaterar att det finns en förtroendeklyfta mellan forskning, industri och politik å ena sidan och miljörörelsen och delar av allmänheten å den andra. De första resultaten publicerades i septembernumret av tidskriften Forskning och Framsteg. Det visar sig att vi svenskar i regel accepterar att genteknik används i Läkemedelsproduktion och för att diagnostisera ärftliga sjukdomar. Generellt har vi svårare att acceptera att gener överförs från andra växter till spannmål för att göra dem motståndskraftiga mot insektsangrepp eller för att med hjälp av genteknik öka proteinhalten, få längre hållbarhet, förändra smaken eller näringsinnehållet pä livsmedel. Trots att man kanske skulle kunna upphöra med kemiska bekämpningsmedel med denna metod eller få fram en nyttigare produkt. Lika låg acceptans har genmodifiering av djur för forskningsändamål. En majoritet, drvgt fyra av fem tillfrågade svenskar, anser att genförändrad mat ska märkas. Liknande resultat har framkommit i andra undersökningar och stämmer väl med iCA : s egna erfarenheter i kontakt med kunder. Många funderar över hur genförändrade grödor kan påverka miljön och hälsan, trots att vi har lagar som ska se till att de produkter som får lov att odlas är säkra. Men mest reagerar man på om man med maten påtvingas en produktionsteknik som man är främmande för och kanske tveksam till utan att veta om det. Man vill helt enkelt få veta för art kunna välja. Det är alltså mer en moralisk värdering som avgör än oron för hälsa och miljö. Vi har respekt för denna inställning. Inom [CA har vi lagt ner stort arbete på att ta reda pä i vilka varor som det ev kan förekomma ingredienser frän genmodifierad soja. innehåller sojaprotein, sojaolja eller sojamjöl från RR-soja och är därför heller inre märkta. I några produkter, främst chokladkonfektyr, kan tillsatsen sojalecitin härstamma frän den genmodifierade sojan. Vår Kundkontakt kan ge Nu undersöker vi i vilken form genmodifierad sk fodermajs inom det närmaste året kan komma i produkter på svenska marknaden. Detta är de två genmodifierade råvaror som hittills berör sortimentet i ICAbutikerna. Eftersom dessa ingredienser inte förändrar livsmedlet som de finns i, krävs ingen märkning. Det tycker vi är fel och har därför, i väntan på att EU-reglerna ska skärpas, gjort en överenskommelse med industrin om mer långtgående märkningskrav pä soja. Vi hoppas kunna få en sådan också för fodermajs. Parallellt trycker handeln inom hela EU på sina jordbruksministrar för att de ska se till sä att Mer genförändrade råvaror inte blandas samman med traditionellt förädlade, så som nu skett med sojan. Sådan hantering bidrar till den förtroendeklyfta som nu uppstått. Det vill vi inom ICA göra vad vi kan för att undvika! DIALOG Skriv til l Dialog och tyck till , g e tips eller ställ frågor. Adress : Buffé , Box 6630, 113 84 Stockholm. Korrigering av pajrecept I nummer 9 smög det in sig ett par felaktigheter i två pajrecept. "Vad ska jag skylla på? ålder, slån... en kombination? men det känns som otur" säger Gittan, som har gjort dessa pajer massor av gånger. Nåväl så här ska ingredienslistorna se ut, tillagningen som i Buffé 9. LISBETH KOHLS Konsument, kvalitet och miljö NÅGOT OM GENMODIFIERAD SOJA OCH MAJS Round Up Ready-soja. Den genmodifierade sojabönsplantan som godkänts för import till Europa har fått en gen från en bakterie så att plantan blivit motståndskraftig mot ogräsbekämpningsmedlet Round Up; 2 % av skörden i USA 1996 var sådan soja. Efter besprutning kan plantan leva vidare men ogräset dör. Round Up är ett bekämpningsmedel som jämfört med andra är relativt skonsamt för miljön, och metoden kräver mindre mängder bekämpningsmedel. I dagsläget finns inga produkter i iCA-sortimentet som närmare information pä tel 020-83 33 33- Eller se vår hemsida pä http/www.ica.se. Bt-Majs. Den genmodifierade majs som godkänts i Europa men ännu inte börjat odlas kallas Bt-majs. Bt står för Bacillus thuringensis, en bakterie för att bekämpa skadeinsekter. Med hjälp av en gen från denna bakAmerikansk äppelpaj 150 g smör 50 g florsocke r (1 dl) 400 g vetemjöl , ca 8 dl 4 tsk vaniljsocker 4 tsk äppelcidervinäger 2 ägg 1/2 dl vatten 1 ägg til l pensling terie har Bt-majsen blivit motståndskraftig mot majsmott, som är den värsta skadeinsekten i majsodling. Därmed kan man minska eller upphöra med bekämpningsmedel mot insekten. Bt-majs är sk fodermajs som passar till processade livsmedel som mjöl, corn Hakes, stärkelse samt glukos- och fruktossirap. Sockermajs, alltså majskorn eller kolvar, är av en annan sort. 0 , 6 % av skörden i USA var sådan Bt-majs 1996. I dagsläget har vi inga uppgifter från våra leverantörer om att det skulle finnas ingredienser från sådan majs i importerade produkter. Apple- och aprikospaj 75 g smör 25 g florsocke r (1/ 2 dl) 200 g vetemjöl , ca 4 dl 2 tsk vaniljsocke r 2 tsk äppelcidervinäger läg g 2 msk kallt vatten
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52