Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37 i (rundres a a v ja n Samuelso n Jen
som i sökandet efter ett gott vin slår upp Italien i Systembolagets katalog kan lätt få känslan av att ha tagit sig vatten över huvudet. I ursprungslistan trängs nämligen hela 182 italienare, fördelade på 119 röda och 63 vita. Det svenska utbudet återspeglar dock inte produktionsfördelningen i Italien, som 1995 visade på drygt 29 miljoner hl vitt vin mot knappt 27 miljoner hl rött. Men det speglar säkert vår uppfattning att det finns mer karaktär i de röda italienarna, medan de vita ofta går i en mer neutral stil, traditionellt gjorda som de är för att fungera som törstsläckare eller att skölja ner maten med i stora klunkar. 1996 ökade den italienska produktionen till 59 miljoner hl. Med nära en fjärdedel av världsproduktionen är det inte så konstigt att Italien också är världens största vinkonsument och -exportör. Och Sverige hugger för sig allt friskare. Alltsedan Frankrike bombade sig bort från tätpositionen bland våra importländer, har Spanien seglat upp i ledningen (med 28,3 % av Systembolagsmarknaden första halvåret 1997) och Italien klättrat upp till en andraplats med 14,6%. Det är på den röda sidan som Italien är starkast. Visserligen är de vita vinerna alla rena och friska och mvcket prisvärda just nu. Men nog är det rött - kanske pastarätt - vi i första hand ser för vår inre syn när vi tänker på italienskt vin. Och att Italien blivit en sådan storsäljare i Sverige beror inte bara på prisvärdhet utan mer på den stora och spännande variationen i utbudet. Så låt oss göra en snabbresa genom den italienska vingeografin med Systembolagets prislista i näven för att sniffa på godbitarna. Vi börjar i Piemonte, storslaget beläget uppe i nordväst med Alperna som bakgrundskuliss och vinmakare som stolt hävdar att deras Nebbiolo är kungen på den italienska täppan, sedan får toskanarna med sin Sangiovese säga vad de vill. Nebbiolo, den "lilla dimpärlan" mognar så sent att den sveps in i höstlig dimma (nebbia), och dess två mest berömda viner - Barolo och Barbaresco - har traditionellt lagrats så länge på fat att de förlorat mycket av sin frukt och slutat sina dagar som stumma och kärva gamlingar. En modernare skola har dock tagit kommandot och framställer nu friskare, fruktigare Nebbioloviner med mindre tid på fat och mer på flaska - twärr till priser som hör till vinvärldens högsta. Men här finns också mer tillgängliga och överkomliga viner av druvorna Barbera och Dolcetto. Öster om Piemonte bjuder Lombardiet oss emellanåt trevliga och prisvärda viner av Nebbiolo från Valtellina. Och ännu ett steg österut utmed Alperna ligger Trentino-Alto Adige, varifrån vi får vanligtvis utmärkta Trentino Cabernet (nr 12333, pris 60 kr). Vägen söderut går genom Venetien, mest känt för massproduktion och export av soave, bardolino och valpolicella. Men här finns fynd att göra: Valpolicella (nr 22328, pris 57 kr) duger gott men ta gärna steget upp till Valpolicella Classico i form av smakrika 1993 Terre di Cariano (nr 22319, pris 87 kr) och prova en mäktig Masi Campofiorin "Ripasso" (nr 5123, pris 89 kr) eller en ännu mäktigare 1992 Amarone Classico från Cå Montini (nr 12363, pris 112 kr). Den som gillar en sötpärlande lambrusco kan stanna till i Emilia-Romagna, men följ hellre med till Toscana - Italiens hjärta. Här odlade etruskerna vin tusen år före Kristus och här fick Tupiter ge både sitt blod och namn - Sangue di Giove - åt Sangiovese, druvan som står för tre fjärdedelar av Toscanas röda viner. Den blandas med andra druvor i Chianti och Vino Nobile di Montepulciano, men drar hela lasset i Brunello di Montalcino. Alla dessa distrikt har högsta klassificering, DOCG, varav det finns ett femtontal i Italien, men Toscana har faktiskt blivit än mer berömt för de viner som ställt sig utanför systemet. Med en vink österut åt Marche och Abruzzerna vid Adriatiska havet där Umani Ronchi gör pålitligt goda viner av främst Montepulciano (och vit Verdicchio) och en bugning för de dyra herrarna Lungarotti (Rubesco, 183 kr) i Umbrien och Mastroberardino (Radici, 179 kr) i Kampanien kommer vi slutligen till Syditalien, och här är stora saker på gång. Hit kom grekerna med sina druvor för 3 00 0 år sedan - Aglianico, Gaglioppo, Greco di Tufo, Negroamaro och Uva di Troia - och i dag vårdas de ömt tillsammans med klassiska druvsorter av senare import. Ett av de stora namnen är Sevcrino Garofano, vinmakare som delar sina gracer mellan ett flertal producenter alltifrån Apulien till Kalabrien, och det är honom vi har att tacka för viner som Copertino (nr 2077, pris 61 kr), Duca Sanfelice (nr 12365, pris 89 kr) och mäktiga 1990 Patriglione (nr 22336, pris 222 kr, 1 200 buteljer med säljstart 6/10). Den syditalienska vinrevolutionen är också i full gång på Sicilien. Härifrån kommer högst prisvärda Rosso del Casato (nr 22340, pris 49 kr) och Corvo Rosso (nr 12338, pris 60 kr) från Duca di Salapruta. Och från Conte Tasca dAlmerita har vi Regaleali (nr 22303, pris 78 kr) som ger en strålande försmak av Rosso del Conte (nr 12396, pris 142 kr) från samma grevliga källare. En varning är dock befogad. Många av de här vinerna är inga blyga violer utan frustar och sparkar vilt som unghästar. Tålamod bara, de blir mogna fullblod med tiden. Samma gäller Turriga (nr 22302, pris 178 kr), ett vin med en kvalitet och ett pris vi aldrig hade väntat oss från Sardinien. Summa summarum: den vitvinsrevolution som med australienska metoder startade i Norditalien för 30 år sedan är nu i full sving både vad gäller vitt och rött vin i sydligaste delarna av landet. Hela Italien jäser av allt bättre vin. Forza Italia!
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52