Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8 » GARDENS VIN -Varje droppe regn i ap
ril betyder en tunna vin i oktober, säger Mats Ruhne. Det är ett gammalt tosTOMAT- OCH KAPRISPASTA FÖ R 4 PERSONE R 1 kg solmogna tomater 3-4 ansjovis- eller sardellfiléer 2 msk kapris 2 msk olivolja valfri pasta salt, peppar kanskt talesätt, och i Chianti har det gjorts rödvin i mänga århundraden. På familjen Runnes vingärd, Tcrreno, odlades vin redan 46 e Kr. Idag odlar Mats vindruvor GÖ R SÄ HÄR : 1. Finhacka tomater och ansjovis. Blanda med olivolja. Smaksätt med salt och peppar. 2. Finhacka kapris och rör ner i tomatsåsen. Om såsen blir vattnig så häll av lite vätska. 3. Koka pastan och blanda med tomatsåsen. Servera direkt. Med egen frukt på gården behöver man inte bry sig så mycket om desserten. på cirka 23 hektar mark. Det betyder en årsproduktion på cirka 120000 flaskor, varav hälften går på export till USA . Druvorna som odlas är de blå Sangiovese och Canaiolo samt de vita Malvasia och Trebbiano. Mer mark har också köpts in där man inplanterat Sangiovese, Cabernet och Merlot. Gården ligger mitt i Chianti Classico-området, som är det bästa distriktet i Chianti. I en klassisk Chianti ingår tvä blå och två vita druvsorter, där den bla druvan Sangiovese dominerar med ca 90 procent. Hela Chianti området är Docc-klassat. Bokstäverna innebär att områdets viner är kvali te tskont roller ade. -Men det är upp till varje vinproducent att välja. Antingen massproducerar man billigt eller sä odlar man omsorgsfullt och tar ut mindre skördar. Här görs fruktiga lätta viner som ska drickas direkt, och här görs också kraftfulla kärva kvalitetsviner som kan lagras i många år. Dagens kvalitetsviner innehåller inga vita druvor längre, vinerna får längre hållbarhet på det viset. De vita druvorna går till vita viner och det söta dessertvinet Vin Santo, berättar Mats. På 1960- och 1970-talen blev Chianti lika med charter och billigt rödtjut. Dessutom kunde man använda bastflaskan som ljusstake efterråt. Nu vill allt fler vinproducenter i området att Chianti ska stå för kvalitet. Man har börjat rycka upp sig. Det produceras ungefär 2> miljoner liter per år, så variationen är fortfarande stor i både stil och kvalitet. I Mats vinkällare, cantina, satsas på högsta kvalitet. Vinet får jäsa i stålkar och lagras sedan i franska ekfat. För Chianti Classico gäller ett års lagring, medan Chianti Riserva kräver tre års lagring. Nu hoppas Mats mvcket på 95:ans årgång. Ännu kan man inte köpa viner från Tcrreno direkt på Systembolaget, men vinerna finns i beställningssortimentet. På Systembolaget finns däremot Melini Chianti fortfarande i bastflaska, för ca 75 kronor. Mats och Birgitta Ruhne välkomnar besök direkt på vingården, men ber besökare att slå en signal först. Tcrreno telefon: + 39-(o)>5-8>40 0i.
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52