Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 forts från sid 5 strimlad på en bädd
av rucolasallad med balsamvinäger oeh olivolja. Birgitta utgår gärna från vad som finns i det egna trädgårdslandet. Dagar dä Birgitta och maken är ensamma tar de lite bröd, ost, sallad och ett glas vin. Osten, den salta, hårda fårosten pecorino, köper de av en dam uppe i bergen. Men nu under det intensiva arbetet i vinkällaren behövs rejäl pasta. Till pastan blir det ofta en tomatsås i någon form. Vinet som seneras blandas med lite vatten för att man ska orka arbeta hela dagen. En kopp espresso sätter fart på orken efter maten. Huset håller sig också med egenproducerad olivolja. God till både salladen och pastan. Oliverna skördas för hand i november. Gubbarna brukar värma sig vid en öppen eld där de grillar bröd och äter det med lite olivolja, vitlök och salt. När det dukas till fest blir det desto mer mat. Först börjar man med olika smårätter, antipasto. Sedan följer en pastarätt, som matchas av en eller två kötträtter. Därefter kommer man till en grönsaksrätt och ost. Dessert, dolci, brukar ofta bestå av ett rejält fat med små bakelser. Som avslutning skålar man alltid i Spumante, sött mousseraude vin. Då dricker även damerna. Italienskorna på landet är annars försiktiga med att dricka alkohol, och starksprit kommer sällan på fråga. Familjen Runnes drvgt sextioprocentiga grappa får herrarna ha för sig själva. Vin dricker dock alla. När Mats och Birgitta köpte gården ingick inget vin. Den förre ägaren var bekymrad. Ville den svenska familjen att han köpte en årsranson vin åt dem? -Vi fick femtusen liter, vilket låt enormt mvcket för två vuxna och fyra barn. Men ett år senare hade ransonen gått åt precis, och när vi tittade efter i gästboken hade vi 225 namn! Gästernas antal verkar inte ha blivit mindre. Men numera kan Mats och Birgitta servera sitt eget gårdsvin. Trivselfaktorn är hög i Toscana! 6 Birgitta missar inte när den helstekta, fyllda grisen ska skäras upp. Ett förenklat recept här under. TOSKAN SKT BRÖD [PAN E BASSO ] 50 g jäst 5 dl vatten W2 liter vetemjöl, 900 g 5 msk olivolja 1-2 msk salt GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 2so°c. 2. Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Blanda i vetemjölet. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk. Degen ska bli dubbelt så stor. 3. Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut bitarna till två runda kakor, ca 1 cm tjocka. 4. Pensla på oljan och strö på saltet. Lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i ca 20 minuter. 5. För att ge bröden extra smak kan man lägga finstrimFYLLD lad bacon och lök ovanpå bröden innan de gräddas. FLÄSKKARRE FÖ R 4 PERSONE R 1 kg urbenad fläskkarré 3-4 msk rosmarin 5 vitlöksklyftor 300 g kycklinglever salt och peppar snöre att binda med olivolja CiÖR SÅ HÄR : 1. Be i köttdisken att få fläskkarrén urbenad. Den ska vara i form av en rektangel och ca 1 cm tjock 2. Hacka rosmarin, vitlök samt kvcklinglever grovt. Fördela ö\ er fläskkarrén. Salta och peppra. Rulla ihop karrén som en rulltårta och bind med bomullssnöre. Pensla med olivolja. 3. Grilla eller stek fläskkarrén långsamt, räkna med 50-60 minuter i i75°C. Lunchbuffé i trädgården, då blir det en informell och avslappnad sammankomst. Buffé 10/199- '
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48
Buffé Sida 49
Buffé Sida 50
Buffé Sida 51
Buffé Sida 52