Buffé 1
l i d t o Tips Glad lax! Kall, varm eller gravad
Hinner du inte grava själv så strö lite rosépeppar över färdiggravad lax i stället. Eller hoppa över rosétänket och välj varm- eller kallrökt lax. Dillkrämen passar till ändå. ROSÉGRAVAD LAX MED DILLKRÄM Rosépeppar i gravningen ger laxen en spännande smak. Förstärk ytterligare genom att strö över lite extra vid servering. FÖR 6–8 PERSONER 1 kg färsk laxfilé med skinn (gärna mellanbiten) 4 msk salt 4 msk socker 3 msk grovstött rosépeppar 12 B U F F É 6– 7 • 201 4 DILLKRÄM 1 dl färskost av philadelphiatyp 1 dl matyoghurt (10 %) ½ tsk honung finrivet skal av ½ citron 2 tsk färskpressad citronjuice 1 kruka dill (finhackad) salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Dela laxen i 2 lika stora bitar. Blanda salt, socker och 2 msk av rosépepparn. Gnid in köttsidan på laxen med blandningen.Lägg bitarna med köttsidorna mot varandra i dubbla plastpåsar. Låt laxen ligga i kylen i 2 dygn. Vänd på den med jämna mellanrum. 2. Dillkräm: Blanda färskost och yoghurt till en slät kräm. Tillsätt honung, citronskal och -juice samt dill. Smaka av med salt och peppar. 3. Skrapa bort kryddorna från laxen. Skär den i tunna skivor med en vass kniv. Lägg upp på ett fat. Strö över resterande rosépeppar. Servera med dillkrämen. a M s o n G m d mar p å