Buffé 1
Gert benar ur en hel kyckling. Björn fick en blan
dad kompott grillbitar att ta hand om – det som inte åts upp hamnade senare i grillosande matlådor... ÖRTSMÖRSFYLLD LAMMBURGARE De smörfyllda burgarna blir läckert saftiga och goda. FÖR 4 PERSONER Blanda 500 g lammfärs med 1 tsk salt, 1 krm svart- och ½ krm kajennpeppar. Dela färsen i 4 bollar, gör en grop i varje. Lägg i 1–2 msk örtsmör (se recept 4). Stäng och forma till runda »biffar«. Direktgrilla på gasoleller kolgrill. Bygg burgare med getost av chèvretyp, rucola, rödlök och tomat. Tips! Surdegsbröd eller hembakat bröd är att föredra. Baka en stor sats och ha i frysen. Magnus njuter av en nygrillad, supersaſtig burgare. Grillteknik! BARBECUE. Indirekt grillning som passar tjocka bitar, såväl kött som fisk och fågel. Klotgrill passar bra. Ställ gärna en form med någon vätska mellan briketterna som läggs på sidorna. Det ger en fuktig rök, speciellt om man också lägger blötlagda träbitar/-spån i glöden. Om grillningen tar mer än 3 timmar är det bra att ha ett tändrör där man kan förtända briketter som 22 B U F F É 6– 7 • 201 4 det då kan behöva fyllas på med. Med en termometer i locket och luftspjäll uppe och nere kan man lätt ställa in en temperatur som grillen håller i flera timmar med endast små justeringar. Även gasolgrill med lock kan användas för indirekt grillning. DIREKT GRILLNING. Det betyder att värmen bara kommer underifrån. Passar perfekt till skivor av kött, fisk och fågel. Se till att grillgallret är väl rengjort och lätt inoljat. Gallret ska vara riktigt hett när grillbitarna läggs på. Låt ligga på så att fina grillränder bildas. Alla sorters grillar kan användas till direkt grillning, även ved som fått brinna och börjat kolna. Kycklingen här bredvid tillagades över ved. Gäller dock att se upp så den inte bränns – undvik eldslågor. ÖRTMARINERAD GRILLKYCKLING Enkel tillagning med underbart resultat. Vänd ofta. FÖR 4 PERSONER Klipp upp 1 stor kyckling i ryggen och fläk ut och lägg på ett fat eller i en form. Skeda på 1 sats örtmarinad (se recept 6). Ta ev undan lite marinad att stryka på vid serveringen. Låt ligga minst 1 timme, gärna längre. Lägg helst i ett halster och grilla över ved som börjat kolna eller i gasol- eller kolgrill. Vänd då och då så att kycklingen inte bränns. Tips! Gert har benat ur kycklingen på kockvis, men det går lika bra att tillaga med benen kvar. Hel kyckling i halster.