Buffé 1
t L CAPONATA Den italienska röran passar bra på b
aguette och crostini, men också som tillbehör till grillat. FÖR 4 PERSONER 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 liten aubergine (ca 300 g) 1 zucchini (ca 300 g) 2 paprikor i olika färger 2 selleriselleri 500 g passerade tomater 3 msk kapris 2 dl gröna oliver med kärnor 3 msk gula russin 1 msk rödvinsvinäger ½ msk strösocker olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala, dela och hacka löken. Skala och fi nhacka vitlöken. 2. Skär aubergine, zucchini och paprika i cm-stora bitar. Skär sellerin i cm-tjocka skivor. 3. Fräs lök, vitlök och grönsaker i ½ dl olja i en stor gryta i omgångar tills det får lite färg. 4. Tillsätt tomaterna. Låt sjuda på svag värme utan lock ca 30 minuter. Rör då och då. 5. Tillsätt kapris, oliver, russin och vinäger. Krydda med socker, 1 ½ tsk salt och 1 tsk peppar. HONUNGSSTEKT HALLOUMI & CITRONSLUNGADE BÖNOR En grön och matig sallad. Perfekt som lunch. FÖR 4 PERSONER 1 hjärtsalladshuvud 1 påse blandad sallad (65 g) 1 knippe rädisor (ca 200 g) 2 avokador 200 g edamamebönor finrivet skal av 1 citron 200 g halloumi 1 msk flytande honung färskpressad juice från ½ citron olivolja salt, flingsalt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skölj salladen. Plocka bladen och fördela tillsammans med blandsalladen på ett stort fat. 2. Skiva rädisorna. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur och skär i skivor. Fördela över salladen. Krydda med 1 ½ krm fl ingsalt och 1 krm peppar. 3. Koka edamamebönorna i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Häll av bönorna i ett durkslag. 4. Lägg tillbaka bönorna i kastrullen och tillsätt 1 msk olivolja. Hetta upp dem hastigt tillsammans med hälften av citronskalet och 2 krm fl ingsalt. Ta av från värmen och strö över salladen. 5. Bryt halloumin i grova bitar. Stek dem i en stekpanna med 1 msk olja tills de får lite färg. Ta från värmen och ringla över honungen. Lägg osten på salladen. 6. Strö över resten av citronskalet och pressa över citronjuicen. Avsluta med att ringla över 2 msk olivolja. t Caponata Caponata är en siciliansk grönsaksrätt som smakar lite syrligt av en skvätt vinäger. Den innehåller både kapris och gula russin, som ger en härlig kombo av sött och salt. Ät caponatan ljummen eller kall. caponata Caponata på crostini – sommar på italienska 32 B U F F É 6– 7 • 201 4 ä t g t , s & n abbt ! o LAGA ENKELT efter en dag på stranden