Buffé 1
SVENSKA SUPERBÄR! I en ny studie visar sig lingon
vara ett riktigt toppbär, bland annat jämfört med det sydamerikanska acaibäret, vad gäller att påverka blodsocker, kolesterol och vikt. I alla fall hos möss. Studier på människor väntar. Under tiden kan man mixa en fräsch skogssmoothie! Mixa 1 banan, 1 dl frysta lingon, 1 dl havredryck eller yoghurt och en nypa mald kardemumma eller kanel. VÄSTERBOTTEN MEX STYLE Lingonboost Hej sommar! Baka lata frukostbröd, mixa en smoothie eller baka en knäckig bärpaj. Ta fram sommarlovskänslan! → Jag blir lika glad varje gång ni läsare kommer med idéer. Publiceras ditt tips får du denna gång Sebastien Boudets »Le bakbok«. Redaktör lina.wallentinson@otw.se Foto Eva Hildén Smith KNÄCKANDE GOTT Visst måste man kunna få till en knäckig sommarpaj utan vetemjöl! Japp, det går fi nt! Smält 150 g smör i en kastrull med 1 ½ dl socker, ½ dl ljus sirap och ½ dl grädde. Ta från värmen. Blanda ner 3 dl havregryn (ren havre), 1 ½ dl rismjöl, ½ t ks bakpulver och ½ tsk flingsalt. Blanda 500 g bär, t ex hallon och blåbär, med ½ dl socker och 2 msk potatismj lö i en form. Klicka över degen. Grädda ca 25 minuter på 225°C. Glutenfri! BRYTBRÖD MED HAVRE & RÅG Rör ut ½ paket jäst (25 g) i 7 ½ dl kallt vatten. Tillsätt 6 dl å r gsikt, 1 dl havregryn, ½ dl linf ör n, 8 dl vetemjöl special, 1 msk lj ill salt och 2 msk olivo a. Rör t s allt blandats. Degen ska va ar kladdig. Häll i en smord långpanna. Strö över 1 ½ dl solrosfrön. Ställ i k ly en över natten. På morgonen: Skåra försiktigt till 20 bitar. Ställ långpannan i c 2 minuter på 200°C. mitten av ugnen a 5 CIDER CAN CHICKEN »Prova att göra beer can chicken med majskyckling över en burk cider i stället för öl.« Linda Inge, Torslanda JILLS SPENATSALLAD MED ÄDELOST & TRANBÄR En klar favoritsa all d från Jill Johnsons b k C tor ak de tranbär, rostade h sa selnötter och skivade champinjoner. Slå över en balsami ä v n grett. Till grillat nya o » ountry Cooking«. Blanda bab sy penat med smu al d äd le ost, Katrin Löhr i Ens ek de gör en gr wist på klassikern västerb tto enspaj. »Lägg riven västerb tto ensost mellan tortillabröd, pensla med olja och grilla hastig .t Skär i snibbar och klicka på löjrom, gräddfi l, rö ödl k och dill. Gott till ett g al s u b bbel.« illt BARA BLAD, INGA BÄR? Anna Gustavsson i F lka öping kokar saſt på smakrika svartvinbärsblad. Skölj 1 ½ liter vinbärsblad (grova eller PANIKFIKA Skär tunna skivor av ll en ru e mandelmassa. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter på 225°C. Är det bara halvpanik hinner man kanske ring a v l ö er lite smält c oh klad, hälsar Lou eis Rudwall i Umeå. Kvalitetssäkrat fi ka I årets upplaga av White Guide Café fi nns inte mindre än 263 testade kaféer. Vilka trender ser redaktören och proff sfi karen Lena Ilkjaer? – Klass si ka konditorier får sällskap av lite mer nyskapande, moderna kondis. Ett exempel är Brot i Stockholm, som myntat begreppet tapaspatisserie och tar trenden med minibakverk till sin spets. Guiden utser också landets tio absolut bästa kaféer. Dessa är Johan & Nyström konceptlite brunprickiga gör inget). Lägg dem och 3 tvättade s vki ade citroner i en bunke. Koka upp 1 ½ liter vatten och 9 dl socker, rör tills sockret lösts upp. Häll över bladen och rör om. Täck, ställ svalt 5 dygn. Sila, häll på flaska. Förvara i kylen. Späd vid servering. butik, Stockholm, Koppi, Helsingborg, Kafé Esaias, Stockholm, Da Matteo Magasinsgatan, Göteborg, Drop coff ee, Stockholm, Lilla kaff erosteriet, Malmö, Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro, Kaff everket, Stockholm, Cykelcafé le Mond, Stockholm, Söderberg & Sara bageri, Ystad. Lena Ilkjaer Sommarfrallor Sommardricka