Buffé 1
SOMMARPASTA MED SALSA VERDE OCH LUFTTORKAD SKINKA
En riktigt grön pasta full med härliga örter. Bjud lufttorkad skinka eller god salami till. FÖR 4 PERSONER GÖR SÅ HÄR 300 g färsk pasta, t ex fettuccine ½ dl pinjekärnor 2 vitlöksklyftor 1 kruka basilika 1 kruka persilja ½ dl kapris 4 sardellfiléer 2 msk färskpressad citronjuice 2 dl olivolja 1 tsk crema di balsamico salt, svartpeppar rucola och lufttorkad skinka till servering 1. Rosta pinjekärnorna i en torr, het stekpanna tills de får lite färg. Ta från värmen. 2. Skala vitlöken. Plocka örterna. Mixa vitlök, örter och pinjekärnor med stavmixer eller i en liten matberedare. Tillsätt kapris, sardeller, citronjuice och olivolja, mixa till en grön sås. Krydda med balsamico, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. 3. Koka pastan. Häll av och blanda med såsen. Lägg upp på ett fat och toppa med rucola. 4. Servera gärna med lufttorkad skinka. Det är lite pyssel, men man ångrar sig sällan om man packar en korg och äter vid vattnet. Liselotte tipsar »Att krydda med ogräs, eller låt mig kalla det ’vilda örter’ är ett kul sätt att förnya smakpaletten. Toppa sallad, pizza, pasta och omelett med hundkexblad, harsyra och späda maskrosskott.« halloumisallad sommarpasta B U F F É 6– 7 • 201 4 33