Buffé 1
INNEHÅLL Juni–juli: Sommar, sommar… Förväntningar
na på sommaren brukar vara högt ställda; som om den skulle vara så där evighetslång som i barndomen. Oftast har jag dock brutalt fått konstatera motsatsen: Vart tog den vägen? En saftigt smörfylld lammburgare, se sid 22. sol, bad och lata dagar dominera… Visst skulle det vara härligt att Men jag vill ändå ha den där känslan så här i början av juni; alltså att det ska bli en oändlig sommar. Mycket ska ju hinnas med: ridresa, diverse husprojekt, trädgård – och ändå ska också hinna besöka Gotland och prova något nybakt från Rute (sid 8). Eller kanske rent av baka själv; för en gångs skull ta hand om vinbären och körsbären och sedan göra Zazzis alla läckerheter (sid 40). Kanske också ta någon dag nere på bryggan och duka upp Liselottes lata rätter (sid 30). Mest av allt skulle jag nog vilja få till en sådan där »drömgrill« (sid 21); alltså en heldag med goda vänner som bara lagar och grillar och umgås, helt kravlöst och utan hänsyn till tiden. Förmodligen kommer sommaren att innehålla helt andra ingredienser, och det är ju inte så klokt att redan nu hetsa upp sig över det som inte kommer att hinnas med. Men om bara ett av alla dessa härliga uppslag som jag lockas av i det här fullspäckade sommarnumret hinns med så blir jag nöjd. Ha en riktigt skön och avkopplande sommar! Och till sist: Missa inte Tareqs underbara gös med midsommarsmaker (sid 19)! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Psst, på tal om ... PRIMÖRERNAS PRIMÖR! Moroten! Högintensiv färg, sötfyllig smak och knaperkrispig konsistens! Oslagbar!? Här några enkla morotstips (för 4 pers). Russin & mynta. Hyvla tunna band av 4 knippmorötter – använd mandolin eller osthyvel. Koka upp 2 dl konc apelsinjuice med 1 dl sultanrussin. Ta från värmen. Lägg i moroten. Vänd runt. Lägg på lock. Låt stå 1 timme. Sila av vätskan – kan användas till saft. Blanda med 2–4 msk grovstrimlad mynta. Lägg upp och strö över flingsalt. Vitlök & chili. Slanta 4 knippmorötter. Skala, halvera och skiva 1 liten rödlök. Skala och skiva 3–4 vitlöksklyftor. Strimla 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar). Fräs morot och rödlök i 2 msk smör till önskat tuggmotstånd. Låt vitlök och chili fräsa med mot slutet. Vänd ner 1 dl hackad kruspersilja. Strö över flingsalt. Sesam & ingefära. Dela 8 knippmorötter på längden. Vänd runt i 2 msk sesamolja. Grilla till lagom tuggmotstånd. Lägg på ett fat. Blanda finrivet skal av 1 lime med 2 cm finriven ingefära. Strö över. Pressa över juicen av 1 lime samt 2–3 msk rostade sesamfrön. Strö över flingsalt. 37 40 47 Morotens sötma förstärks av russin. 26 30 NR 6–7 • 2014 5 8 16 19 21 Sommarspaning Intervju med Turkiets svenske stjärnkock Mehmet Gurs. Trendigt med tapioka. Sommarens drinkar. MSC-certifi erade fi skkrogar. Instatävla med din bästa paj. Midsommar på Gotland Räkmacka med pepparrotsmajo. Zetterströms favoritsill. Örtslungad färskpotatis. Roségravad lax & dillkräm. Gubbröra med kapris. Ljumna primörer. Sparris med tryff elsmör. Lyxig kladdkaka. Kaxiga primörer Primörbetor, getyoghurt och smulat isterband. Variation på morot. Tareqs godaste Gös med brynt matjessmör. En dröm för grillare Bourbon- och ananasglaze. Kaff e- och konjaksglaze. Pepparrotscrème. Örtsmör. Ingefärs- och sesammarinad. Paprika- och chilirubb. Örtsmörfyllda lammburgare. Örtmarinerad kyckling. Pepparlax. Barbecuekarré. Långgrillade oxspjäll. Whiskeykokt högrev. Barbecuespjäll. Mötet: Inger Näslund WWFs expert guidar till rätt val i fi skdisken. Mat för lata dagar Äggsallad med tonfi sk. Sparrispizza med västerbottenskräm. Caponata. Sallad med honungshalloumi. Sommarpasta med salsa verde. Nyponsoppa med apelsin. Avokado- och jordgubbssalsa. Linas curry Brytbröd. Spenatsallad med ädelost. Snabba mandelkakor. Vinbärsbladssaſt . Knäckpaj. Quesadillas med västerbotten. Lingonsmoothie. Zazzi skördar frukt & bär Balsamicokörsbär i mandelkorg. Muffi ns med nötkrisp. Lakritsbrownie med citronmousse. Lingonstrutar. Triss i pannacotta. Sommardrinkar Lemon shandy. Aperol spritz. Hugo. Tävla och vinn matcheckar på 300 kr. a G Starka smaker av chili och vitlök. Asiatisk touch av sesam och ingefära. 47 recept r m l Hett m d Tävla om 50 matcheckar sidan 39 a o & s god