Buffé 1
– sommarsöta blåbärLycka i en kopp Frasig lingonf
est LAKRITSBROWNIE MED CITRONMOUSSE & BÄR Lakrits och citron är som gjorda för varandra. Tårtan går fi nt att förbereda och ha på lut i kylen. Men vänta med bären till serveringsdags. GER 10–12 BITAR 125 g mörk choklad 100 g smör 2 ½ dl socker 2 ägg 1 ½ dl vetemjöl ½ tsk vaniljpulver 1 ½ msk lakritspulver 1 krm salt smör till formen 250 g färska bär, t ex hallon, blåbär och röda vinbär florsocker och färsk mynta eller citronmeliss till garnering 42 B U F F É 6– 7 • 201 4 CITRONMOUSSE 4 ½ gelatinblad 4 äggulor 2 ¼ dl socker 1 ½ dl matyoghurt (10 %) finrivet skal av 1 citron 1 ½ dl färskpressad citronjuice 4 äggvitor 1 ½ dl vispgrädde GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 3. Bryt chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen, lägg i chokladen. Rör tills den smält. 4. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner i smeten. 5. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter. Låt svalna. 6. Citronmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa äggulor och socker i en bunke med elvisp ca 3 minuter. Rör ner yoghurt, citronskal och -juice. 7. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa grädden fast. 8. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en liten kastrull på låg värme. Ta från värmen. Blanda ner lite av äggblandningen i kastrullen. Blanda sedan ner resten. Vänd försiktigt ner grädden och sist äggvitorna. 9. Häll smeten över lakritsbrownien. Ställ i kylen i minst 5 timmar. 10. Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Fördela bären över kakan. Pudra över fl orsocker. Garnera med mynta och citronmeliss. STRUTAR MED LINGONGRÄDDE Vispa, klicka, njut! 6 STYCKEN 3 dl vispgrädde 2 tsk socker 4 msk rårörda lingon 6 våffelstrutar färska lingon till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa grädde och socker hårt. 2. Rör i de rårörda lingonen. 3. Klicka eller spritsa lingongrädden i strutarna och strö över några färska lingon.