Buffé 1
NYTT & HETT! Juni– juli INSTATÄVLA Vinn 500 kr i
matcheckar Ta en bild på din bästa efterrättspaj och var med i Buffés instagramtävling! Vet du en riktigt god efterrättspaj som gör sig bra på bild? Ta chansen och var med i Buffés instagramtävling! Ladda upp bilden senast den 31 juli på Instagram med hashtaggen #buff ebilden så är du med och tävlar. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder i din kommentar. Observera att du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. TAPIOKATREND Smaklösa pärlor – kockarnas favorit Båda Tommy Myllymäkis vinnarrätter i kock-EM innehöll tapioka. En jury utser tre vinnare som bedöms efter enkelhet, kreativitet och presentation. Vinsten består av 500 kronor var i matcheckar. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 11 augusti och presenteras på ica.se/buff e under ”Tävlingar från Buff é”. Här fi nns även tävlingsvillkoren. Stöter du på glänsande minikulor i en krogrätt är det troligtvis tapiokapärlor du har framför dig. Pärlorna med sin speciella stunsiga geleiga konsistens är neutrala i smaken och därför perfekta att smaksätta i alla möjliga riktningar. I hallonsaft blir de rosa och dessertvänligt söta. Får pärlorna däremot dra i soja skimrar de i svart, och i en örtolja blir de gräsigt gröna. När Tommy Myllymäki lagade sig fram till guld i kockEM i maj ingick tapiokapärlor ofta tapiokapärlor. De binder smaker enkelt och ser kul ut visuellt, säger Tommy, som smaksatte pärlor dels med ramslök, dels med pepparrot. Tapiokamjöl, som man gör pärlorna av, utvinns ur roten kassava. Andra namn är maniok, arrowrot och yuca. Den som vill återuppleva barndomens sagogryn har ett bra alternativ i tapiokapärlor, som nu dyker upp allt oftare i butikerna. i båda hans tävlingsrätter. – Som kock använder jag FISKEKROGAR MED ANSVARSKÄNSLA Schysta fiskar på menyn Det är inte bara fiskpinnar och torsk i butikernas frysdiskar som kan MSCmärkas. Också krogar som jobbar med fisk fångad från hållbara bestånd kan bli MSC-certifierade. Detta innebär att restaurangen serverar fisk och skaldjur som går att spåra hela vägen tillbaka till båt och fiskeplats. Hittills är det bara ett fåtal krogar som är certifierade. En av dem är restaurang BAR i Stockholm. Där väljer gästerna från en disk där fiskarna ligger på isbädd och sedan tillagas. Alla fiskar är inte MSCmärkta, även om restaurangen strävar ditåt. BAR jobbar gärna med lokal insjöfisk, inte minst hjälmaregös, som faktiskt var den första insjöfisk i världen som blev MSC-märkt. På nyligen certifierade Feldts brygga i Kungshamn är räkmackan med MSCmärkta räkor den mesta storsäljaren. Och på Liseberg i Göteborg går det att besöka hela tre ställen som serverar schyst fisk. McDonald’s, som visserligen bara har en fiskrätt, nämligen fiskburgaren, har varit certifierade ända sedan 2011. – Alla våra restauranger i Europa är MSC-certifierade, säger Patrik Holm Thisner på McDonald’s. Feldts brygga, Kungshamn Restaurang BAR, Stockholm. McDonald’s. Kr ogar med bra fi sktänk MSC-CERTIFIERADE RESTAURANGER I SVERIGE BAR, Stockholm Feldts brygga, Kungshamn McDonald’s, Sverige Restaurangerna Skeppsmagasinet, Café Taube samt en kiosk som serverar fish and chips på Liseberg i Göteborg Skeppsmagasinet, Göteborg. B U F F É 6– 7 • 201 4 7 #buffebilden TÄVLA OCH VINN FOTO: CREATIVE COMMONS FOTO: PEPE NILSSON