Buffé 1
LJUMNA PRIMÖRER MED SMULAD OST & ROSTADE NÖTTER K
oka morötter och lökar hela. Varva på fat med smulad västerbottensost och rostade valnötter. GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj och ansa morötter, smålökar och rädisor. 2. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i morötter och lök. Koka dem mjuka men med lite tuggmotstånd kvar. Tillsätt sockerärterna när ca 1 minut av koktiden återstår. Häll av vattnet. Låt svalna. 3. Rosta valnötterna i Grönt! FÖR 6–8 PERSONER 2 knippen späda morötter (à ca 400 g) 2 knippen smålök (à ca 300 g) 1 knippe rädisor (ca 200 g) 150 g sockerärter eller sugar snaps 100 g valnötter 200 g lagrad ost (t ex västerbotten) färskpressad juice av 1 citron rapsolja salt, nymalen svartpeppar ½ msk olja i en het stekpanna. Ta från värmen. Krydda med ½ krm salt. 4. Blanda citronjuicen med ½ dl olja, 1 tsk salt och 1 tsk peppar i en bunke. 5. Lägg lök och grönsaker på ett fat tillsammans med rädisorna. Smula över osten. Strö över nötterna. Ringla över dressingen vid servering. Primörer kräver egentligen inte så mycket kryddning; de är goda som de är med sina milda, söta smaker. Och gör gärna som i salladen här bredvid, tilllaga dem hela när det går – eff ektfullt och vackert. GUBBRÖRA MED KAPRIS Den klassiska ägg- och ansjovissalladen lyfter några snäpp extra med ett par matskedar kapris. Gott på gotlandslimpa eller annat mörkt bröd med lite sötma. FÖR 6–8 PERSONER 5 ägg 1 rödlök 2 msk kapris 1 burk ansjovis (125 g) ¾ dl crème fraiche 1 dl finhackad dill 1 dl finskuren gräslök nymalen svartpeppar hackad dill till garnering bröd till servering, gärna gotlandslimpa (recept på ica.se) GÖR SÅ HÄR: 1. Hårdkoka äggen ca 8 minuter. Spola i kallt vatten. Skala och fi nhacka äggen. 2. Skala och dela löken. Finhacka lök och kapris. Häll av och fi nhacka ansjovisen. 3. Blanda lök, kapris och ansjovis med crème fraiche, dill, gräslök och 1 krm peppar. Ställ i kylen ett par timmar före servering. 4. Servera röran på bröd. Garnera med dill. Sparris + smör = äkta kärlek SOMMARSPARRIS MED TRYFFELSMÖR Bor du inte granne med en gotländsk tryff eljägare? Tryff elolja på fl aska är ett fi nfi nt alternativ som ger smöret en djup smak. FÖR 6–8 PERSONER 2 knippen grön sparris (à 250 g) 100 g rumsvarmt smör 2 tsk tryffelolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa smör och tryff elolja luftigt med en elvisp. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. 2. Bryt ev av den nedre torra delen på sparrisen. Koka sparrisen mjuk, men med lite tuggmotstånd kvar, i en kastrull med lättsaltat vatten. 3. Häll av och lägg upp sparrisen på ett fat. Servera med tryff elsmöret. FÖR ALLA hittar du på ica.se vid respektive recept. B U F F É 6– 7 • 201 4 13 Sommargrönska på fat Recept på klassisk gotlandslimpa på ica.se