Buffé 1
Fr ossa i sommarens bär! Varvad goding PANNACOTTA
MED CHOKLAD, VANILJ & VINBÄR Len gräddcrème med smak av mjölkchoklad, vanilj och svarta vinbär. Varva i små, smala glas, till exempel snapsglas, så man ser lagren tydligt. FÖR 6 PERSONER CHOKLADLAGER 1 gelatinblad 1 ½ dl vispgrädde ½ dl hackad mjölkchoklad ½ tsk honung VANILJLAGER 1 gelatinblad ½ vaniljstång 1 ½ dl vispgrädde 1 msk socker VINBÄRSLAGER 1 gelatinblad 1 dl svarta vinbär, färska eller frysta, tinade 1 ½ dl vispgrädde 1 msk socker färska bär till garnering, t ex björnbär GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med chokladlagret.Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. 2. Koka upp grädden. Tillsätt mjölkchoklad och honung och rör tills det smälter. 3. Krama ut vattnet ur gelatinet och blanda ner. 4. Häll upp i 6 glas. Ställ i kylen minst 30 minuter innan nästa lager hälls på. 5. Vaniljlager: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull tillsammans med grädde och socker. Låt koka upp. 6. Krama ut vattnet ur gelatinet och rör ner. Låt svalna ca 10 minuter. 7. Lyft upp vaniljstången. Häll försiktigt smeten över chokladlagret. Ställ i kylen minst 30 minuter. 8. Vinbärslager: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Mixa bären med en stavmixer. 9. Koka upp grädde och socker. Ta från värmen. Krama ut vattnet ur gelatinet och rör ner i grädden. Blanda ner de mixade bären. 10. Sila genom en fi nmaskig sil. Låt svalna ca 10 minuter. Häll försiktigt över vaniljlagret. Ställ i kylen minst 30 minuter. 11. Ta ut pannacottan ur kylen ca 10 minuter före servering. Garnera med färska bär. SJÄLVPLOCK Poppis plocka s jälv Enligt Lisa Jungell på sajten gardsnara.se var »självplock« ett av de vanligaste sökorden förra sommaren, speciellt i kombination med »jordgubbar« och »ekologiskt« eller »krav«. Även andra bär som vinbär och hallon samt grönsaker, till exempel tomater, majs och gurka, fi nns till självplock. Hitta s jälvplock nära dig gardsnara.se. Skriv självplock i sökrutan. lantmat.se. Välj »Våra gårdar« och sedan »Självplock«. barframjandet.se. Välj »Lokala bärodlare«. Styckfrysta bär Små bär som vinbär, krusbär, blåbär och lingon passar bra att styckfrysa. Plocka och lägg dem direkt (innan de hinner saſt a sig) i en långpanna. Ställ i frysen några timmar. Ta ut och fördela i plastpåsar. Sug ut luſt en och lägg påsarna i frysen. Frys in i påsar om t ex 500 gram så vet du mängden när de ska användas. smakar bäst! Självplockat B U F F É 6– 7 • 201 4 45