Buffé 1
8 recept att bjuda på Bröd, sill & sparris Midsom
mar i soliga Rute Sallad på späda morötter och lökar, sparris med tryffelsmör och gubbröra på kryddig gotlandslimpa. »Gott utan krångel« är receptet när det dukas till midsommar på Rute Stenugnsbageri. Recept Charlotta & David Zetterström Text Josephine Carr Foto Per Magnus Persson V Familjen på Rute Familj: David, 37, och Charlotta, 36 år. Bianca, 4, och Edward, 2 år. Gör: Driver Rute Stenugnsbageri på sommaren samt brödbutikerna Fabrique i Stockholm och London. Varför Gotland: Ljuset, naturen, människorna… Vi lever vår dröm här. Passion: Att sprida god brödkultur till fl er. Alltid hemma: Salt, olivolja och bröd så klart. 8 B U F F É 6– 7 • 201 4 edugnen är varm, blomsterkransarna bundna och bordet vid stenmuren ska snart dukas. David pausar med en skiva nybakt surdegsbröd och en kopp kaff e. Midsommar hos familjen Zetterström på Rute Stenugnsbageri är en avslappnad historia. – Vi är livsnjutare som älskar god mat och gott bröd, utan krångel. Smakerna får tala sitt eget språk, säger David. Både han och Charlotta är noggranna med hög kvalitet och stöttar gärna lokala producenter. Tryff eln till midsommarens sparris kommer från närmaste grannen. Färskpotatisen, primörerna och jordgubbarna är självklart också odlade på ön. Sedan ett par år är familjen sommargotlänningar och har tagit över både bageri och kafé i Rute på nordöstra Gotland. De bor alldeles intill, i ett hus med en 1600-talskvarn. Bröd är både deras passion och levebröd. Allt började med ett gammalt stenugnsbageri i Bengtsfors där tiden stått stilla. Nymuckade dalslänningen David blev blixtförälskad i ugnen och hantverket. Han satsade på bagaryrket. Passionen tog honom till Stockholm, där han bakade på fl era nytänkande bagerier. På en av arbetsplatserna jobbade även Charlotta. Ännu en förälskelse uppstod. Paret utbildade sig till ekonomer men släppte aldrig brödfokuset. – Vår dröm var att öppna ett kvartersbageri. Och vi har alltid kollat in andra bagerier på våra resor runt om i världen, berättar Charlotta. För fem år sedan tröttnade de på att snacka och satte igång. Den personliga insatsen var total och krävande, och samtidigt var det underbart att äntligen få satsa på sin dröm. I dag fi nns brödbutiken Fabrique på tolv adresser, elva i Stockholm och en i London. – Vi brinner för bra brödkultur. Att folk ska känna skillnaden. Och vi vill öppna fl er kvartersbagerier där kunden kan gå ner i morgonrocken. Bröd engagerar. När paret tog över Rute och introducerade gotlandslimpan fi ck de genast påhälsning av traktens storbonde Claes Berglund. Limpan var inte tillräckligt söt! Men bonden hade ett recept att bjuda på. David och Charlotta bakade om och bakade rätt. Nu är limpan perfekt till midsommarens salta gubbröra.