Buffé 1
Sommarens skörd i ljuvlig dessert BALSAMICOKÖRSBÄ
R MED GLASS I MANDELKORG Receptet är provlagat med söta körsbär. Ha i mer socker om du använder surare bär. Mandelkorgarna är tjusiga men lite trixiga att göra. Behåll dem som fl arn om du vill. FÖR 6–8 PERSONER MANDELKORGAR 50 g smör 1 dl mandelspån ½ dl socker 1 msk honung 2 msk vetemjöl 2 tsk mjölk BALSAMICOKÖRSBÄR 450 g urkärnade körsbär 2 ½ dl rött vin 3 msk rårörsocker ¾ dl balsamvinäger ½ liter vaniljglass till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med mandelkorgarna. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner mandelspån, socker, honung, vetemjöl och mjölk. Låt koka 1–2 minuter under omrörning. 3. Klicka ut smeten på 2 bakpappersklädda plåtar, 3–4 fl arn per plåt. Grädda i mitten av ugnen 5–7 minuter, tills fl arnen är gyllenbruna. 4. Dra direkt av bakplåtspapperet med fl arnen från plåten. Vänta ca ½ minut och lossa sedan försiktigt fl arnen från papperet. 5. Lägg fl arnen över uppochnedvända skålar, ca 8 cm i diameter, och forma försiktigt med händerna till »korgar«. Låt svalna. 6. Lossa »korgarna« från skålarna. Förvara fl arnen med bakplåtspapper mellan i en lufttät burk. 7. Balsamicokörsbär: Lägg körsbär, vin, socker och balsamvinäger i en kastrull. Låt småkoka 15–20 minuter. 8. Vid servering: Lägg en kula glass i varje korg. Klicka på de ljumma körsbären. Ti ps! Använd en muffi nsplåt och gör egna pappersformar. Klipp ut fyrkantiga bitar av bakplåtspapper, 15 x 15 cm. Tryck ner pappersbitarna i muffi nsplåten och klicka i smeten. BÄRMUFFINS MED FROSTING & NÖTKRISP Baka saftiga muffi ns och toppa med sötad smetana och en knaprig nötkaramell. GER 12 MUFFINS 2 dl vetemjöl ½ tsk vaniljpulver 1 ½ tsk bakpulver 100 g smör 2 ägg 2 dl socker 150 g bär, t ex hallon eller röda vinbär färska bär till garnering HASSELNÖTSKRISP ½ dl socker ½ dl hackade hasselnötter 1 tsk honung FROSTING 4 dl smetana 1 dl florsocker GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en bunke. Smält smöret i en kastrull. 3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter. 4. Häll det smälta smöret i äggblandningen lite i taget under vispning. Tillsätt mjölblandningen. Blanda försiktigt till en jämn smet. Rör ner bären. 5. Ställ muffi nsformar på en plåt. Klicka smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter. Låt svalna. 6. Hasselnötskrisp: Smält sockret försiktigt i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Rör i nötter och honung. Häll ut på en bakpappersklädd plåt. Låt svalna. 7. Frosting: Vispa smetana och fl orsocker till en fast kräm med elvisp. Fyll i en spritspåse, gärna med tyll. 8. Finhacka nötkrispet. Spritsa smetana på varje muffi ns. Strö över nötkrispet. Toppa med bär. B U F F É 6– 7 • 201 4 41