Buffé 1
Ålder: 58 år. Bor: I Nacka söder om Stockholm. Fa
milj: Sambo. Yrke: Marinbiolog och expert på havs- och fi skefrågor på Världsnaturfonden, WWF. Gör helst på fritiden: Påtar i koloniträdgården, reser och sportdyker. Favoritfisk: Är vegetarian men äter fi sk som en lyx i livet, gärna odlad röding. Den har gult ljus och är okej, men bara ibland. Bästa fisktips: Tillaga fisk med skinnet kvar, i ugnen eller på grillen. Den behåller sin saftighet väldigt bra då. Hållbart för framtiden »Vi vill att även våra barn och barnbarn ska kunna njuta av havets goda. ICA Sverige följer därför WWFs fiskguide, och vår ambition är att inte ha arter med rött ljus i vårt centrala sortiment. ICAs handskalade räkor och frysta kungsräkor är MSC-märkta, liksom vår vita tonfisk och många fler produkter. Senaste nyheten är konsumentpackad färsk fisk, där flera artiklar är MSC-märkta. Vi jobbar också med Krav och ASC, där vi tidigare i år lanserade ASC-märkt pangasiusmal. Varje ICA-butik ansvarar dock själv för sina inköp och sitt sortiment, vilket gör det möjligt att lokalanpassa utbudet, men det innebär samtidigt att det kan förekomma fiskar och skaldjur med rött ljus. Det försöker vi påverka genom att rekommendera handlarna att ta samma ställning i frågan som ICA Sverige, vilket många också har gjort.« Maria Smith Maria Smith, chef för miljö och socialt ansvar på ICA m a ö stället garnera ägghalvorna med? – Röd och svart tångkaviar eller rom från fi skar där man tar tillvara hela fi sken, som lax- och sillrom, tipsar Inger. Sill och blåmussla är arter i den svenska fi skguiden som får grönt ljus rakt av. Abborre, kolja, sej och makrill är andra grönlistade fi skar, bara de är skonsamt fångade och kommer från rikliga bestånd. I FRYSDISKEN är det relativt enkelt att göra ett bättre miljöval tack vare all information på förpackningen. Värre är det i den manuella fi skdisken, där det enligt Inger Näslund slarvas rejält. – Om bara det svenska namnet på fi sken står angivet, fråga vad det vetenskapliga namnet är, om den är odlad eller vildfångad och i så fall med vilken fi skemetod. Stäm sedan av mot WWFs fi skguide i fi ckformat, som enkelt ryms i plånboken. Men vem har tiden att vara så noga i det allmänna vardagskaoset? – Ja, det är lätt att resonera »lilla jag kan väl inte förstöra så mycket«. Sätt det då i perspektiv att mellan 50 000 och 100 000 personer till tänker precis likadant. Den sammanlagda eff ekten innebär att det inte blir hållbart. Inger tar upp ett tydligt exempel på att det faktiskt går att förändra en stark kultur och tradition, som själva fi sket och våra konsumtionsval ofta handlar om. – Varje år dödas cirka 100 miljoner hajar för fenornas skull, vilket är plågsamt och förödande för mängden haj. Vid årsskiftet införde Kinas regering ett förbud mot hajfenssoppa på offi ciella middagar, och i början av april hade försäljningen till landet minskat med 30 procent! Fantastiskt! avslutar Inger. WWFs fiskguide ges ut i flertalet länder, anpassad till aktuella fisk- och skaldjursarter för respektive land. Arter som får grönt ljus kommer från rikliga bestånd och fiskas på ett hållbart sätt. Allt MSC- , ASC- och Krav-märkt får automatiskt grönt ljus i den svenska upplagan. MSC – Marine Stewardship Council, global märkning för att främja hållbart fiske av vilda bestånd. ASC – Aquaculture Stewardship Council, global märkning för ansvarsfullt odlade fiskoch skaldjursprodukter. Krav – svensk miljömärkning för att främja en hållbar livsmedelsproduktion. Rött ljus = rödlistning? Nej, en rödlistad fiskart är inte samma sak som en art med rött ljus. I den nationella rödlistan bedömer Artdatabanken risken för att en art kommer att dö ut beroende på populationsförändringar, medan WWFs »rött ljus« grundar sig på flera saker som kan orsaka negativ miljöpåverkan. Många rödlistade arter får dock även rött ljus, t ex ålen. Ladda ner WWFs fi skguide i sin helhet eller i fi ckformat på wwf.se. Hur kan fritidsfiskare som vill fiska hållbart agera? Läs mer på ica.se/buffe. H n j l ä d la m i r k t