Buffé 1
t k Dr GRILLKIOSKEN PEPPARLAX Lättlagad lax med m
ycket smak. FÖR 4 PERSONER Lägg ca 1 kg laxfi lé (skinn- och benfri) i saltlag (1 liter vatten och 3 msk salt som blandats väl). Låt ligga i minst 4 timmar, eller över natten. Torka laxen. Pensla med 2 msk citronolja. Blanda 2 msk pepparblandning (t ex vit, svart och grön) med 1 msk socker. Strö det över laxen. Låt ligga ½–1 timme i rumstemperatur. Grilla fi sken på halster eller väloljat grillgaller, gärna på en gasolgrill. Grilla först på hög värme någon minut på varje sida. Dra sedan ner värmen och grilla färdigt. Servera med pepparrotscrème (se recept 3). BARBECUEGRILLAD FLÄSKKARRÉ Maffi gt med asiatisk touch. FÖR 4 PERSONER Lägg 1 kg fl äskkarré i bit i dubbla plastpåsar. Häll på 1 sats ingefärs- och sesammarinad (se recept 5). Låt marinera i rumstemperatur i minst 2 timmar. Grilla i klotgrill på 125–150°C i 2–3 timmar. Vänd köttet några gånger. Låt vila innan det skärs upp. Grönt! Här bjuds du på recept med kött, fi sk och fågel från »drömgrillen«. Vill du hellre grilla grönt? Gå in på ica.se/buff e, där vi samlat vegetariska grillrätter, till exempel thai tofuburgare, grillad portabello med mozzarella och mexikanska bönburgare. I Gerts grillhus finns det mesta man kan önska i prylväg. Här några som han är extra förtjust i. Vedeldad stenugn. Kan användas till all möjlig matlagning där man vill tillsätta lite rök. I USA fi nns det många restauranger som lagar all mat i ugnen. Bra till såväl pizza som helstekt spädgris och bakning. Rökskåp, kall- och varmrökning. Bra komplement till vanlig grillning. Kan ersättas av röklåda eller rökpistol, som är betydligt billigare. Ulf på väg att grilla en liten laxsida. Tips! Till de tjocka grisspjällen använder Gert en bullet smoker och har då rödvin i vätskedelen och blötlagda rökspån i grillen. För samma resultat i klotgrillen se sid 22. Gasolgrill med rotisseri. En gasolgrill med bra avställningsytor samt en liten gasolplatta för att värma glaze eller koka upp sås. Stor grillyta med rotisseri som enkelt kan tas bort. Gasolgrillar har fördelen att det går snabbt att komma igång; man behöver inte planera så mycket i förväg. Finns bra rökboxar som kan läggas i om man vill ha lite extra röksmak. »Gasolgrillen är praktisk, jag har svårt att vara utan den«, säger Gert. Bullet smoker. Prisvärd kombi av rök och grill. Passar utmärkt till barbecuegrillning. Har behållare för vätska och för rökspån som ger en »fuktig« grillrök. Big green egg. Många kockars favoritgrill. Det är en rök-grill-ugn allt i ett. Kan hållas på väldigt hög eller mycket låg värme under lång tid, och det är relativt lätt att styra temperaturen exakt. Den har 2 000-åriga anor från Kina. Metoden är nu vanlig i Japan, där den kallas kamado. Klassik klotgrill. En mycket allsidig grill för träkol och briketter. Är nog den vanligast förekommande grillen. Lika bra till portionsgrillning som till stora köttstycken. Mångas favorit. Extra smidigt med en vagn som har avställningsyta. B U F F É 6– 7 • 201 4 25 … ö f m r e o m p n de a e