Buffé 1
1 GRILLENS rökiga och lätt brända toner kan kompl
etteras med sötma från någon fruktig glaze eller syrlighet från en fräsch marinad. 6 2 5 FÖRHÖJARE Marinad, glaze, kryddsmör och rubb ger den där extra smakförstärkningen till grillens sköna rökarom. 7 SMAK 3 4 Ger extra smak! 1. BOURBON- OCH ANANASGLAZE Perfekt till nötkött. Mixa 1 liten burk ananas (ca 200 g) med ½ fi nhackad gul lök, 1 msk socker, ½ dl bourbon whiskey, ½ dl honung, gärna apelsinblomshonung, 2 msk äppelcidervinäger, 1 msk dijonsenap, 1 msk färskriven ingefära och fi nrivet skal av ½ apelsin. Låt sjuda på svag värme tills glazen får en lätt sirapsliknande konsistens. Rör då och då så att den inte bränns, speciellt viktigt mot slutet. 2. KAFFE- OCH KONJAKSGLAZE Passar bra till fl äskkött. Finhacka 1 morot och 1 rödlök eller riv på fi na sidan av ett rivjärn. Fräs allt i 2 msk smör utan att det tar färg. Häll på 2 msk konjak. Låt koka in. Tillsätt 3 msk farinsocker, 1 msk dijonsenap, 1 dl ketchup och 1 msk snabbkaffepulver upplöst i 2 msk varmt vatten. Låt sjuda till en lätt sirapsliknande glaze. Smaka av med salt och peppar. 3. PEPPARROTSCRÈME Perfekt till fi sk. Blanda 2 dl crème fraiche, 2 msk pepparrot (tub), 1 msk fi nhackad dill och ½ msk fi nriven gul lök. Smaka av med salt. 4. ÖRTSMÖR Gör en stor sats. Lägg överblivet i frysen. Gott till allt! Blanda 200 g rumsvarmt smör med 1 msk fi nhackad chilifrukt (t ex jalapeñ0), 2 msk fi nhackad vitlök, 1 tsk dijonsenap, 2 tsk fi nhackad persilja, 2 tsk fi nhackad dill och 2 tsk fi nhackad basilika. 5. INGEFÄRS- OCH SESAMMARINAD Asiatisk marinad som passar bra till fl äskkött. Blanda 4 fi nhackade vitlöksklyftor, 1 msk färskriven ingefära, 4 fi nstrimlade salladslökar, 1–2 stora fi nhackade och urkärnade chilifrukter (t ex spansk peppar), 3 msk farinsocker, ½ dl sojasås, 2 msk thailändsk fi sksås och 2 msk sesamolja. 6. ÖRTMARINAD God till fi sk och fågel. Blanda ½ dl av vardera fi nhackad färsk rosmarin, citrontimjan och salvia med 1 dl olivolja, fi nrivet skal och färskpressad juice av 2 lime, 4 fi nhackade vitlöksklyftor och 1 msk salt. 7. PAPRIKAOCH CHILIRUBB Torr kryddblandning som passar bra till griskött. (Ingen bild) Blanda 1 msk rökt paprikapulver, 1 msk paprikapulver, ½ msk malen svartpeppar, 2 tsk vitlökspulver, 2 tsk malen kanel, 1 tsk ancho chilipepparpulver och 1 tsk farinsocker. B U F F É 6– 7 • 201 4 23