Buffé 1
MÖTET När Inger Näslund inte ägnar sig åt havs- o
ch fiskefrågor gillar hon att sportdyka. – Fiskarna i våra svenska vatten är faktiskt ganska färggranna, berättar hon. Inger djupdyker i fiskdisken… Nyttig men svårfångad Det är nyttigt med fisk och skaldjur. Och gott. Men när mer än 85 procent av världens kommersiella fiskbestånd antingen är fullt utnyttjade eller överfiskade är det inte alltid lätt att välja rätt i fiskdisken. Vi bad Inger Näslund på WWF om råd. Text Camilla Thörnqvist Foto Peter Knutson D ET HAR LÄNGE funnits en uppfattning om att haven är outtömliga. Vårt jobb är att lyfta upp det marina ekosystemet till ytan, synliggöra det och försöka vända den negativa trenden, säger Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på Världsnaturfonden, WWF. WWFs konsumentguide »Fisk till middag« är ett sätt att genom grönt, gult och rött ljus lära vanligt folk, butiker och restauranger att göra mer miljöbra val av fisk och skaldjur. När guiden lanserades 2002 var östersjötorsken en het potatis, och WWF slog larm om att den var starkt hotad av illegalt fiske och svag kontroll. Sedan kom turen till ålen och tropiska räkor, arter som än i dag har rött ljus i guiden. Torsken från östra Östersjön däremot har slagit om till grönt ljus. »Vårt jobb är att försöka vända den negativa trenden. « – Östersjötorsken är ett lysande exempel på hur det kan gå när fisket, förvaltningen och politikerna är överens om att en förändring måste till. Torsken återhämtade sig och är MSC-märkt sedan 2011, berättar Inger. MSC, Marine Stewardship Council, är en miljömärkning för vildfångade arter som även garanterar spårbarheten. Nog så viktigt med tanke på att Sverige importerar cirka 80 procent av all fisk vi äter. När det gäller odlad fisk äter vi mestadels norsk lax. 26 B U F F É 6– 7 • 201 4 Är odlat bättre än vildfångat? – Nej, det är inte så enkelt, säger Inger. Sardiner, tobis, skarpsill och annan småfisk blir till fiskfoder och fiskolja som effektivt göder den odlade fisken. Man tar därmed av den vilda fiskens mat. – Själva odlingen i »kassar«, som är vanlig i Norden, bidrar till övergödning, och odlade fiskar som rymmer kan ha negativ påverkan på det marina ekosystemet. På andra platser skövlas mangroveskog för att göra odlingsdammar, och i odlingar med hög fisktäthet används mycket antibiotika, fortsätter Inger. Med tanke på att hälften av världens fiskkonsumtion kommer från odlingar kan det alltså få betydande konsekvenser för det vilda fisket och den marina miljön. Det är delvis därför som många odlade arter ligger på gult ljus i WWFs fiskguide. En positiv nyhet är att de sexton största laxodlarna i världen har gjort gemensamt slag i saken och satsar på märkningen ASC, Aquaculture Stewardship Council, som certifierar ansvarsfullt odlade fisk- och skaldjursprodukter. Minst sju laxodlingar har nu uppfyllt kraven. När samtliga nått dit kommer cirka 70 procent av den odlade laxen att vara ASC-märkt. ATT ÖSTERSJÖTORSKEN kommit tillbaka, att det numera finns globala miljömärkningar och att allt fler känner ansvar och respekt för det marina ekosystemets hälsa är några av de positiva förändringar som skett under de dryga tolv år som Inger jobbat på WWF. Tyvärr finns det fortfarande exempel som går åt motsatt håll. Nyheten om att nordhavsräkan fick rött ljus i den senaste upplagan slog ner som en bomb i början av året. – Ja, det väckte starka reaktioner, men det är ju inte enbart svenskt fiske som fått rött ljus, utan fisket som sådant. Även danska och norska räkfångster hamnar på rött ljus, eftersom de fiskas i samma fiskeområde. Inger förklarar att mängden nordhavsräka har halverats de senaste åren samtidigt som förvaltningen varit otydlig och övervakningen haft brister. Enligt WWFs uppgifter kastar fiskare även tillbaka döda småräkor som inte ger så bra betalt, trots att det är olagligt. – Men det räcker inte att enbart prata om lagligt och olagligt. Nordhavsräkan är inte hållbart fångad – det är dit vi måste nå! Så att vi kan unna oss färska, svenskfångade räkor till fredagsmyset även i framtiden. Även stenbitsrom får numera rött ljus av WWF. En produkt som det säljs mycket av, inte minst till midsommar. Vad kan man i