Buffé 1
! E s Tips! Short ribs (oxspjäll) har blivit en n
y grillfavorit hos många kockar, säger Gert. I USA har det länge varit en av de populäraste grilldetaljerna. Tills vidare kan det dock vara svårt att hitta dem i aff ären här, men det går också bra att använda högrev, även om det inte ser lika häftigt ut. Andreas preppar kalkon (inget recept) och ett stycke short ribs i »ägget«. En laxsida på grillen blir garanterat gott! Det går också bra att ha skinnet kvar om man vill förenkla ännu mer. LÅNGGRILLADE OXSPJÄLL Oxspjäll (short ribs) är inte så lätt att få tag på; högrev blir lika gott men är kanske mindre eff ektfullt. FÖR 4 PERSONER Putsa bort hinnorna på 2 kg short ribs (tjocka spjäll av nöt) eller 1 kg benfri högrev. Gnid in med 3 msk ras el hanout eller färdig bbq-rubb. Lägg köttet i kylen över natten. Torka av köttet lätt och lägg det på väloljat grillgaller. Grilla i 3–4 timmar i klotgrill 125–150°C. När köttet börjar bli klart (sista timmen), pensla på bourbonoch ananas-glaze (se recept 1) ett par gånger. 24 B U F F É 6– 7 • 201 4 WHISKEYKOKT HÖGREV PÅ GRILLEN Förkokt betyder enkel grillning. Härliga smaker och mört kött. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 125°C. Lägg 1 kg högrev i bit »trångt« i en liten kastrull. Blanda 1 ½ dl whiskey, 2 ½ dl vatten, 3 msk socker, 2 tsk salt och 1 tsk chilifl akes. Häll över, ska helst täcka köttet. Tillaga 4–5 timmar i ugnen, vänd köttet några gånger. Sila av lagen, koka den till en lätt sirapsliknande konsistens. Detta görs med fördel dagen före grillningen. Skär köttet i portionsskivor och grilla över gasol eller kolglöd. Pensla med den ihopkokta lagen. BARBECUEGRILLADE REVBENSSPJÄLL Tjocka grisspjäll blir härligt möra och smakrika. FÖR 4 PERSONER Putsa bort hinnorna från 1 ½ kg knäckta tjocka grisspjäll i bit. Olja in köttet lätt. Gnid in köttsidan med paprika- och chilirubb (se recept 7). Låt ligga över natten i kylen. Lägg spjällen på väloljat grillgaller i en klotgrill. Grilla på 125–150°C i 2–3 timmar, till ca 90°C innertemperatur. Pensla på kaff e- och konjaksglaze (se recept 2) några gånger efter 1 timme. Var uppmärksam så att ytan inte bränns. Henrik penslar lite extra rubb på spjällen – recepten är bara en anvisning, säger han. RUBB a n & GLAZE ger extra smak till köttet m n a t i d m a g att n