Buffé 1
Hampus skalar nyskördad rödlök. FRITERAT TUNNBRÖD
MED KANTARELL & ÄPPLE Höstiga snittar. Välj färdiga tunnbrödschips om du inte vill fritera. FÖR 6–8 PERSONER 2 mjuka tunnbröd 1 liter frityrolja ½ rödlök 1 äpple 4 dl kantareller 1 dl vispgrädde smör salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär varje tunnbröd i 6 bitar. 2. Värm oljan i en kastrull till ca 160°C. 3. Fritera brödbitarna gyllene i oljan. Låt rinna av på hushållspapper. 4. Skala, dela och fi nhacka löken. Skala, kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Rensa och skär kantarellerna i mindre bitar. 5. Stek svampen i 1 msk smör i en stekpanna tills den fått fi n färg. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. 6. Tillsätt grädden och låt småkoka ca 1 minut. 7. Ta pannan från värmen. Rör ner lök och äpple. 8. Klicka svampröran på bröden och servera genast. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Gör laktosfri: välj bröd, grädde och matfett utan laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt bröd och matfett. Byt grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Fri från ägg, men kontrollera innehållet i brödet. Fixa mönstret! Skär ytterligare en smördegsplatta i remsor och lägg i ett fint mönster. INBAKAD FLÄSKKARRÉ MED KAPRIS & SOLTORKAD TOMAT Karré i festfodral! Vill du förbereda så stek karrén och gör fyllningen, men spara smördegsinslagningen till kalasdagen. FÖR 6–8 PERSONER ca 1,2 kg urbenad fläskkarré 1 rulle kyld smördeg (à 250 g) eller 3 frysta, tinade smördegsplattor 1 ägg rapsolja, smör salt, peppar FYLLNING 100 g kapris 1 kruka persilja 1 dl soltorkade tomater i olja, avrunna 1 tsk torkad timjan GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 125°C. 2. Gnid in köttet med 2 krm salt och 1 krm peppar. 3. Bryn köttet i 1 msk olja och 1 msk smör runt om i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form. 4. Ställ in i mitten av ugnen ca 45 minuter, tills köttets innertemperatur är 50°C. Ta ut köttet och låt det svalna. 5. Höj ugnsvärmen till 200°C. 6. Fyllning: Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer eller i en liten matberedare. Krydda med ½ krm peppar. 7. Lägg smördegen på ett bakplåtspapper eller kavla ut den frysta, tinade smördegen, se till att den täcker nästan hela pappersarket. 8. Bred på fyllningen, men spara ca 4 cm runt om. 9. Torka köttet med hushållspapper. Lägg köttet på mitten av degen. Vik över och nyp ihop till ett tättslutande paket. Lägg med skarven nedåt i en ren ugnssäker form med bakplåtspapper. Pensla med 1 uppvispat ägg. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills innertemperaturen är 70°C. 10. Ta ut och låt vila ca 10 minuter. Skär köttet i skivor och servera. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg. Gör laktosfri: välj laktosfri smördeg och laktosfritt matfett eller enbart olja. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri smördeg och matfett eller enbart olja. Gör äggfri: uteslut ägg. B U F F É 9 • 201 4 11