Buffé 1
ÄPPELDRICKA Hemligheten bakom den vackra färgen ä
r att använda röda äpplen, och behålla skalen på. GER CA 6 LITER 6 liter vatten 3 kg äpplen 1 msk citronsyra 1 tsk natriumbensoat 4–5 dl strösocker GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vattnet och låt svalna. 2. Kärna ur och skär äpplena i bitar. 3. Blanda vatten, äpplen, citronsyra och natriumbensoat i en stor bunke och låt stå i kylskåp 3 dygn. Rör om då och då. 4. Sila och rör i socker (beroende på äpplenas sötma) i saften. Rör tills sockret lösts upp. Häll upp på väl rengjorda fl askor. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Syrligt ljuvligt! Mosextra! Koka äppelmos på resterna. SVARTVINBÄRSSAFT Det tar ett tag för bären att rinna av. Men rör inte om, då kan saften bli grumlig. GER CA 3 LITER 5 liter svarta vinbär (färska eller frysta, tinade) 2 ½ liter vatten 5 dl strösocker + 2 krm natriumbensoat per liter saft Byteshandel pågår 34 B U F F É 9 • 201 4 GÖR SÅ HÄR: 1. Rensa och skölj bären. Koka upp dem med vattnet i en kastrull. 2. Låt bären rinna av i en silduk eller genom en kökshandduk i ett durkslag. 3. Häll den avrunna saften i en kastrull och koka upp med socker och natriumbensoat. 4. Låt svalna och häll upp i väl rengjorda fl askor. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. KRUSBÄRSSYLT MED KANEL Perfekt till pannkakor, i fi len eller på frukostmackan. GER CA 1 LITER 1 kg krusbär (färska eller frysta, tinade) 5 dl syltsocker 1 kanelstång GÖR SÅ HÄR: 1. Rensa och skölj bären. Lägg dem i en kastrull. 2. Tillsätt socker och kanelstång. Låt småkoka 15–20 minuter, rör om då och då. Låt svalna. Fyll i väl rengjorda burkar. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Lalehs inlagda grönsaker på persiskt vis väcker nyfi kenhet. Karin, Klaus och Ronnie smakar av.