Buffé 1
Krispigt, syrligt, gott! TORSHI – PERSISK GRÖNSAK
SBLANDNING Lalehs persiska inläggning är lätt att göra. Grönsakerna får fi n hetta av chili och syrlig smak av äppelcidervinäger. GÖR SÅ HÄR: 1. Skala morötter och rödbetor. Skala och skiva vitlöken. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skär alla grönsaker i stora bitar. 2. Varva lager av grönsaker i en ren glasburk. Lägg örterna överst (hela kvistar). 3. Blanda 1½ msk salt, vatten och äppelcidervinäger och häll över grönsakerna. Sätt på locket och låt grönsakerna stå minst 2 veckor i kylen. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. GER CA 2 ½ LITER 3 morötter (gärna i olika färger, t ex gul, lila och orange) 1–2 rödbetor 5 vitlöksklyftor 3 chilifrukter (gärna i olika färger) ¼ vitkålshuvud ¼ blomkålshuvud 2 selleristjälkar 3 mangoldstjälkar 3 kvistar fransk dragon 3 kvistar dill 5 dl vatten 2 dl äppelcidervinäger salt Höstlyx! Bjud till höstens grytor och andra kötträtter. Skörd på burk HET CHILIPASTE MED PAPRIKA Gott tillbehör till både kött, kyckling och vegetariska rätter. Kalonjifrön, som smakmässigt drar åt peppar och muskot, kan ersättas med riven muskotnöt. GER CA 5 DL 200 g röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 2 röda paprikor 5 dl äppelcidervinäger 2–3 vitlöksklyftor 1 msk svarta kalonjifrön (nigellafrön) eller 1 krm riven muskot salt GÖR SÅ HÄR: 1. Dela, kärna ur och skär chili och paprika i 2–3 cm stora bitar. 2. Blanda chili och paprika med vinägern i en bunke. Låt dra minst 6 timmar. 3. Sila bort vinägern. Skala vitlöken. Mixa blandningen med vitlök och 1 tsk salt i en mixer. Blanda i kalonjifrön eller riven muskot. 4. Fyll i väl rengjord burk. Förvara i kylen. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Smaksätt gärna inläggningen med ½ msk svarta kolonjifrön. Tips På ica.se finns recept på »Inlagd gurka med pepparrot« och »Päronmarmelad med ingefära«. B U F F É 9 • 201 4 35