Buffé 1
Uppochnervänd goding »Tarte tatin är en klassisk
fransk äppelkaka som gräddas i stekpanna och sedan vänds upp. Jag leker ofta med andra frukter än äpple, eftersom jag har turen att ha ett päronträd i trädgården. Våra svenska päron är underbara, och jag brukar köpa ekologiska i butiken när mina egna tar slut. Servera gärna med vispad grädde till!« Alexandra Zazzi PÄRONTARTE TATIN Karamellig päronpaj med mintchoklad. GER 6 BITAR 1 kg päron 50 g smör ½ dl strösocker ½ krm salt 3 frysta, tinade smördegsplattor 50 g mörk choklad med mintsmak glass eller vispad grädde till servering Mintiga päron GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala, kärna ur och skär päronen i tunna klyftor. 3. Smält sockret i en ugnssäker stekpanna tills det är gyllene. Tillsätt smöret och rör ihop. Lägg i päronen. Stek ca 3 minuter under omrörning. Ta från värmen och ta upp frukten. 4. Lägg tillbaka päronen i ett fi nt mönster i pannan. 5. Kavla samman smördegsplattorna till samma storlek som stekpannan. Lägg på degen som ett lock över päronen, tryck till och nyp in efter stekpannans kant. Nagga med en gaff el. Ställ tillbaka på spisen ca 5 minuter (medelvärme). 6. Ställ in stekpannan i mitten av ugnen och grädda ca 15 minuter, tills kakan fått fi n färg. 7. Vänd upp på ett fat. 8. Smält chokladen över vattenbad och ringla över kakan. 9. Servera kakan genast med en kula glass eller en klick lättvispad grädde. Äntligen dessert. Mimmi tar första biten. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smördeg, matfett, choklad och glass/grädde. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri smördeg, matfett och choklad. Välj mjölkproteinfri glass eller vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt i stället för grädde. Fri från ägg. B U F F É 9 • 201 4 13