Buffé 1
Malin och Mikael vill byta grejor med varandra. S
ka vi byta grejer? Du får min torkade svamp mot en flaska vinbärssaſt . Het chilipaste mot en burk äppelsirap. Karin, Laleh och Klaus byteshandlar. N är fallfrukten täcker gräsmattan och squashplantorna producerar mer än man kan ta hand om är det läge för en foodswap. Liselotte Forslin stötte på fenomenet för första gången i USA för några år sedan. I en park hade ett gäng matglada människor ställt upp bord och dukat upp äpplen, inläggningar, kakor och svamp. De gick runt hos varandra, smakade och pratade. Efter ett tag drog en entusiastisk byteshandel igång. Helt utan pengar inblandade. Varför inte ordna en matbytardag här hemma? Sagt och gjort. Liselotte lånade sina föräldrars trädgård i Uppsala och bjöd in vänner och bekanta. Foodisarna bakom bloggen Glimten i grytan tog med saft och marmelad. Ronnie bullade upp med doftande surdegsbröd och saftiga vinbärs- och valnötskakor. Malin hade förvandlat trädgårdens äpplen till vackert rosa äppeldricka. Laleh kom med färgstarka inläggningar, Sara och Klaus med krusbärssylt, pappa Bo med torkad svamp… Det fi na med en foodswap är att alla kan bidra. Den som saknar trädgård kanske har plockat svamp, bakat något eller plockat bär i skogen. Liselotte rostade en granola och hällde i påsar. Mycket nöjd kom hon hem med en korg full med saft, marmelad, torkad svamp och bröd. Gör äppelmo Tips!s av resterna. Passera moset i en äppelmosvagga eller genom en finmaskig sil. Koka upp på svag värme och smaka av med socker. ÄPPELSIRAP Ringla över amerikanska pannkakor eller bjud till ost och kex. GER 1 LITER 2 kg äpplen 1 ½ liter vatten 7 dl strösocker 3 kanelstänger GÖR SÅ HÄR: 1. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en kastrull med vattnet. Koka med lock tills äpplena börjar mosa sig,ca 30 minuter. 2. Lägg moset i en silduk eller i en kökshandduk i ett durkslag. Låt rinna av tills det blir ca 1 liter vätska, ca 1 timme. 3. Koka upp äppelsaften med socker och kanelstång. Låt koka ca 20 minuter utan lock. Ju längre koktid desto tjockare sirap. 4. Skumma av och häll upp på rena glasburkar. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. B U F F É 9 • 201 4 31