Buffé 1
Hampus, Leo, Peter och Alexandra hjälps åt att ha
cka och skära. INGEN GJUTJÄRNSPANNA? Leta på loppis. Det kan ta några gånger innan en ny eller dåligt inkörd panna fungerar som den ska. Pannan ska alltid vara väl infettad. Diska aldrig med diskmedel. Samla vännerna och fi xa skördefesten tillsammans. H ar man turen att ha tillgång till en liten jordplätt och har lagt ner tid och kraft på den sedan i våras är det nu man får lön för sitt slit. Men så klart behöver man inte vara hobbybonde för att fi xa en sensommarfest i trädgården eller på gården. Den som inte hinner ut i skogen eller har egen frukt att plocka hittar ju som väl är det mesta i butiken. Om jobb och höstens aktiviteter redan dragit igång på allvar kanske det är läge för knytkalas i stället för att fi xa allt själv. Kan någon baka bröd, en annan göra sallader eller ta ansvar för desserten? En annan variant är att bygga festen som en foodswap (se reportage sid 30) där var och en lagar något av det han eller hon har skördat, plockat eller köpt. GJUTJÄRNSBRÖD MED VALNÖTTER Ett riktigt proff sbröd! Enda kruxet är att du behöver en gjutjärnspanna. Rågsurdeg fi nns att köpa på burk i butik. Spana i kyldisken. GER 1 BRÖD 3 dl vetemjöl special 2 ½ dl rågsikt ½ tsk torrjäst 1 ½ tsk salt 1 dl valnötter 2 msk färsk rågsurdeg 3 ½ dl kallt vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Rör samman alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt surdeg och vatten. Rör till en kladdig deg. 2. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen. Låt jäsa minst 8 timmar, gärna över natten. 3. Häll ut degen på mjölat bakbord. Vänd/spänn degen genom att vika den inåt 6–8 gånger med mjölade händer. 4. Lägg tillbaka degen i bunken med den vikta sidan nedåt. Täck med plastfolie. Ställ på en varm, dragfri plats och låt jäsa 3 timmar. 5. Sätt ugnen på 225°C. 6. Ställ in en gjutjärnspanna med lock i ugnen ca 30 minuter. 7. Ta ut gjutjärnspannan (akta, varmt!), lyft på locket och lägg snabbt den mjölade degen med den vikta sidan nedåt i pannan. Lägg på locket igen. 8. Ställ in i mitten av ugnen. Sänk värmen till 200°C och grädda brödet ca 30 minuter. 9. Ta av locket från pannan. Grädda ytterligare 20–25 minuter, tills brödet har fått fi n färg. 10. Stjälp upp brödet och servera. FÖR ALLA Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten. B U F F É 9 • 201 4 9