Buffé 1
NYTT & HETT! September FOTOGRAFERA MAT Styla sock
erkakan och plåta pajen Går du i bloggtankar? Eller vill du bara bli bättre på att fånga det du lagar på bild? Enligt Call me cupcake-bloggaren Linda Lomelino är det lättare än man tror att komma igång. I nya boken »Sweet food & photography« finns förutom recept på allt från busenkel banankaka till pyssliga pastéis de nata också utförliga tips för den som vill styla och fotografera sina bakverk. Trots att bakverken ibland är ganska avancerade förmedlar de otroligt vackra bilderna en lust att sätta igång. Rekvisita då? Kolla vad du har hemma och komplettera med loppisfynd. Som bakgrund funkar helt enkelt en vanlig vit vägg. Behöver man andra fonder är det snabbt gjort att måla en plywoodskiva. Linda tipsar också om att ta Linda Lomelino vara på det äkta, det som inte blir helt perfekt. Ramlar några hallon ner från tårtan får de kanske ligga kvar. Till och med en helt misslyckad bild, som när bakgrunden välte över en tjusig pavlova och förvandlade den till mos, blev rolig att berätta om på bloggen. Cupcakes med espressofrosting »Sweet food & photography« (Bonnier Fakta) kommer ut i oktober. OPINION: BUFFÉ FRÅGAR OM ODLING Nyskördat – på fönsterbrädan Balkonger, fönsterbrädor och bakgårdar har blivit populära platser för att odla hemma. Det kan handla om allt ifrån några krukor med chili och örtkryddor till att bli självförsörjande på grönt. När vi frågade Buff éläsarna om deras odlingsintresse visade det sig att hela 75 procent odlar på ett eller annat sätt. 43 procent av storstadsläsarna odlar på balkongen, medan hela 68 procent av boende utanför storstäderna odlar i trädgård. Därefter följer fönsterbrädan (29 %) och egna växthuset (11 %). Anledningen till odlandet är oftast att det är roligt (85 %), 52 procent anger den goda smaken, 32 procent att det är närodlat, medan 16 procent tycker det är ett sätt att komma närmare naturen. 100 procent miljötänk, till och med när det gäller kläderna. Stadsmissionen syr om begagnat till Rune och Fabian. Snabba ekoreko bollar NORDISK STREETFOOD Köttbullemacka Tanken på ett ställe med ekologisk nordisk snabbmat har kockarna Rune och Fabian Kalf Hansen haft länge. Förra sommaren trillade polletten ner – frikadeller var grejen. Sedan några månader tillbaka driver far och son Kalf & Hansen på Söder i Stockholm. Varför ekologisk snabbmat? – För att visa att eko inte bara är till för en exklusiv skara utan för alla. Om vi säljer många måltider blir det intressant för producenterna att ta fram större volymer. Det måste finnas en business i det, så är det bara. Beskriv ert koncept nordisk snabbmat? – Köttbullar, frikadeller, fiskkakor – överallt i Norden finns varianter. Hos oss väljer man mellan köttbullar, fiskfrikadeller och veggobollar. Gästen väljer om de ska bli till smörrebröd, tunnbrödsrulle, sallad eller som en rätt med varma grönsaker. Varför just bollar som koncept? – De ger flexibilitet samtidigt som vi har en fast meny. Vi behöver 68 % av de boende utanför storstäderna odlar i trädgård 52 % för den goda smakens s kull 32 % närod lat 85 % odlar för att det är roligt 16 % närmare naturen inte hålla oss till en fisksort, utan kan variera efter vilka grönlistade fiskar som finns att få tag på. Och köttbullar kan man göra på alla köttslag – älg, nöt, hjort… Ni satsar på noll procents svinn? – Man får vara påhittig. Vi gör marmelad på melonskalen och chutney av lingonen som blir över när vi gjort lingondricka. Grönsakstillbehören till rätterna håller vi alltid öppna för att kunna välja efter säsong, men också så vi kan styra beroende på vad vi har i kyl och skafferi. Far och son i samma kök, hur går det? – Vi driver det här som jämlikar, äger 50 procent var, och lär av varandra hela tiden. Jag (Rune) får mer koll på Fabians generation, hur de kommunicerar med varandra. En 22-åring tänker inte som jag som är över 50. ILLUSTRATION: IRINA RÖNNSKOG Nyfiken? Läs mer på kalfochhansen.se B U F F É 9 • 201 4 5 HEJ Rune och Fabian 75 % odlar Laga Runes nypontryffel med kokos! Recept på sid 39 FOTO: LINDA LOMELINO FOTO C: HARLOTTE GAWELL FOTO: CHARLOTTE GAWELL