Buffé 1
NYTT & HETT! September INSTATÄVLA Fota & vinn 500
kronor I Instagramtävlingen denna gång är temat vegetarisk pasta. Vinsten består av 500 kronor i matpengar. Pasta är perfekt till vegetariska rätter. Smakrika gratänger, lasagne, sallader eller bara kokt pasta med en enkel sås. Vad gillar du? Skapa ett recept på en mumsig vegetarisk pastarätt och ta en bild. Ladda upp bilden på Instagram med hashtaggen #buffebilden så är du med och tävlar. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder i din kommentar. Senast den 6 oktober vill vi ha ditt bidrag. Observera att du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. En jury utser tre vinnare som bedöms efter enkelhet, kreativitet och presentation. Vinsten består av 500 kronor var i matpengar. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 10 oktober och presenteras på ica.se/buff e under ”Tävlingar från Buff é”. Där fi nns även tävlingsvillkoren. GRÖTEN ÄR HET Gröt med gorgonzola, tack! För den som tröttnat på frukostgröten är New Yorkrestaurangen Oat Meals en sann inspirationskick. På menyn kan man välja mellan ett 80-tal olika toppings. Frukt och nötter, förstås, men också marshmallows, gorgonzola, pumpapuré och pesto toppar havregrynsgröten. – Gröten med jordnötssmör och banan är mest populär, men även den med röda frukter och mandelmjölk säljer bra, säger ägaren Samantha Stephens, som startade grötbaren 2012. Idén fick hon under några magra studentår när det ofta blev gröt till middag. Bland barens mer udda grötar är »the Canadian«, med kanelstekta äpplen, bacon, cheddarost och lönnsirap, en storsäljare. Här finns också croque monsieur-gröten och lyxiga truffle risOATto. Gröt med bacon är kanske inte så konstigt ändå. Nävgröt serverad med stekt fläsk är en värmländsk klassiker. Det berättar Viola Adamssons i nya boken »Gröt & müsli«. I övrigt bjuder Viola, forskare på nordisk mat och tidigare matcoach för svenska skidlandslaget, på alla möjliga grötar, främst med svenska sädesslag som bas. Ytterligare en bok på temat kommer i höst. Annika Mogensens »Gröt« ger förutom recept en gedigen lektion i gröthistoria. Fira Grötens dag, World Porridge day, den 10 oktober. Skrädmjölsgröt, ur boken »Gröt & müsli«. Det växer på krogen STADSODLING PÅ RESTAURANG Örtproffset Karin Fransson på Öland var tidigt ute. Inte anade hon för 30 år sedan att vanan att gå utanför köksdörren mitt i Borgholm och klippa örterna till dagens matlagning skulle gå och bli trendig. I dag är intresset för stadsodling stort, och landets krögare är inget undantag. I Växjö kan kockarna på PM & Vänner ses vandra den korta biten bort till odlingarna bakom gamla fängelset mitt i stan. Där plockar de örter som myskmadra, anis-isop och björngräs. Men också tomater, schalottenlök, vinbär, krusbär och kronärtskocka. – Nästa år hoppas vi för första gången kunna skörda sparris, berättar köksmästare Morgan Giraud. Och på taket till PMs nyöppnade hotell trivs dessertörterna citronverbena och chokladmynta tillsammans med lagerblad, persilja och timjan i växthuset. På Gastrologik i Stockholms innerstad provar Jacob Holmström och Anton Bjuhr sig fram med nygröna fingrar. – Vi frågade bostadsrättsföreningen om vi fick odla på innergården, och de sa ja. Det är kul att gå ut och plocka precis innan vi öppnar för kvällen; det blir det lilla extra. Men vi provar oss fortfarande fram – åkerbärsskörden i år bestod av två bär. Enligt Christina Schaffer, universitetslärare och forskare i hållbar livsmedelsproduktion i Stockholm, ligger flera krogar i startgroparna med odlingar. Ett kvitto på megaintresset för stadsodling är ansökningarna till Christinas kurs i stadsodling. 250 sökande till 25 platser på höstens kurs. PM & Vänner. B U F F É 9 • 201 4 7 Karin Fransson, Hotell Borgholm. Kockarna som härodlar i s tan Gastrologik, Stockholm Hotell Borgholm, Borgholm PM & Vänner, Växjö Gastrologiks bakgårdsodling. Anton Bjuhr och Jacob Holmström, Gastrologik. TÄVLA OCH VINN #buffebilden FOTO: OWE FRANSSON FOTO: MARKUS CRÉPIN SUNDSTRÖM FOTO: ERIK OHLSSON FOTO: JACOB HOLMSTRÖM FOTO: BRUNO EHRS