Buffé 1
FOODSWAP – SÅ FUNKAR DET Foodswap-rörelsen uppsto
d i USA för ett antal år sedan. Via Storbritannien är den nu på väg hit. Större foodswaps äger ofta rum i en park eller på någon annan off entlig plats. Annars är en trädgård perfekt. Är man på off entlig plats kan det vara klokt att kolla upp om det behövs tillstånd först. Det som var och en behöver är ett bord eller annan exponeringsyta för sina råvaror/produkter. Etiketter på produkterna underlättar. Var och en lägger ett utskrivet dokument för varje vara. Där står det vad det är för produkt man vill byta bort, vad den innehåller, eventuell allergiinformation samt några rader för de andra att fylla i namn och vad de vill byta med. Lapparna lägger man på bordet vid respektive bytesvara. En för varje vara alltså. Det är trevligt om man har smakprover att bjuda på också. En foodswap håller på i två timmar ungefär. Första halvtimmen går åt till att sätta upp alla bord och exponera sina varor. Andra halvtimmen att mingla runt, provsmaka och spana in vad man vill byta till sig. Det är då man skriver upp sig på lapparna vad man har att erbjuda själv. Sedan startar själva byteshandeln. Det brukar vara väldigt trevligt med mycket matprat, och nya kontakter knyts. Alla går förhoppningsvis hem nöjda med nya spännande varor. Knaprigt! Hett bytesobjekt KRYDDIG GRANOLA MED KOKOS Lyxig müsli smaksatt med både kanel och kardemumma. GER 1 ½ LITER 5 dl fiberberikade havregryn 5 dl kokosflagor eller riven kokos 1 dl pumpakärnor 1 dl solrosfrön 2 dl grovhackade nötter (t ex hasselnötter) 3 tsk malen kanel 2 tsk malen kardemumma ½ tsk salt 2 dl flytande honung 1–2 msk vatten 3 dl blandad torkad frukt (t ex fikon, dadlar, aprikoser, äpplen och russin) 32 B U F F É 9 • 201 4 GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Blanda alla ingredienser, förutom torkad frukt, noga tills grynen fäster ihop lite. 3. Fördela blandningen på 2 bakpappersklädda plåtar. Rosta i mitten av ugnen 15–20 minuter. Rör om efter halva tiden. 4. Skär frukten i mindre bitar. Blanda med granolan när den svalnat. Förvara i en burk med tättslutande lock. FÖR ALLA Gör glutenfri: byt ut havregryn mot ren havre. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.