Buffé 1
INNEHÅLL September: Den skördetid nu… Älskade hös
tprimörer! Vi som ägnat månader åt att rensa, vattna, gödsla etc får nu förhoppningsvis lön för mödan. Tomater, chili och bönor plockas med varsam hand. Givetvis hade det varit sååå mycket enklare att besöka grönsaksdisken, men det handlar om något helt annat. Odlandets kraft; en lisa för själen, kreativ tillfredsställelse och givetvis gastronomisk njutning. För säg den som inte upplever sina egenodlade tomater eller bönor som de smakrikaste och godaste! Gröna fi ngrar? Nej, inte nödvändigtvis, snarare jordiga, visst tålamod, rikligt med vatten och schyst gödning. Stor dos sol och liten dos mördarsniglar är ett plus! Med egenodlat ökar intresset för att äta grönt. Det är jag ett levande exempel på. Egenodlat kan också innebära att man får skörda udda smaksättare såsom bockhornsklöver, hing och ajwainfrön… Det gör iallafall Farbror Grön, entusiastiska stadsodlare i Västerås. Häng med och låt dig inspireras av spännande grönt, se sidan 16. Foodswap! Ännu en ny mattrend från USA. En trend rätt i tiden som bygger på hållbarhet och lokalproducerat. Det handlar om att slänga mindre, träff a nya vänner, prata mat och dela med sig. Helt enkelt träff as några timmar och byta mat med varandra. Alla som odlar, plockar bär eller svamp, bakar, saftar och syltar med mera kan delta. Häng med till Uppsala och till Liselottes foodswap, se sidan 30. Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Psst, på tal om ... ATT ÄTA MER GRÖNT! Grön satsning! I snart två år har Buffé satsat extra på den gröna trenden. Och det har visat sig vara väldigt populärt. I en stor undersökning sa 45 procent av läsarna att de blivit inspirerade till att laga mer mat med grönsaker tack vare Buffé. Drygt 30 procent sa att de redan var »frälsta«. Många vill ha ännu mer grönt, och det kan vi lova att det blir. Men för den skull slutar vi inte med kött, fisk och fågel. Dock försöker vi förändra så att mängden grönt på t la lriken blir större och valet av protein bygger på ökad kvalitet! Den gröna trenden börjar synas alltmer på krogen också. Från att ha varit något motvilligt måste har det blivit till en gastronomisk utmaning. Syltat, inlagt, torkat och rökt. Eller sousvide-tillagat i vakuumpåse, skummat i sifon eller saltb ka at i grillen. Det märks att den gröna trenden fått fäste bland kockarna, något vi kommer att visa mer av r f amöver. Kom med önskemål! Tillbehör med grönt, sallader, soppor, veggorätter, kocktrendigt… Vad vill du ha mer av? Skriv till mig tony.wallin@otw.se och berätta vad du vill ha mer av i Buffé. Inspiration och matglädje för dig som är stamkund på ICA · nr 9 · 2013 · 39 kr 29 RECEPT VARSÅGOD! Godaste svamplycka! FEST »rotisarna« Palsternacka på pizzan & rödbeta i sorbeten Buff é besöker Kina WOK I SHANGHAI Lär dig knepen hemma hos Marsha NYSKÖRDAT! Höstens primörer Ny trend: jobba som volontär på bondgård. Mikael experimenterar med nytt grönt. I SKOGEN Soppa, paj & risotto Buff és Sofi a Nilsson bjuder på sina vardagsfavoriter Inspiration och matglädje för dig som är stamkund på ICA · nr 4 · 2014 · 39 kr 27 RECEPT VARSÅGOD! växthusbuffé FRANSK VÅRFEST Bjud på en smakfull buff é som lätt kan lagas i förväg! ITALIENSK INSPIRATION Vi följde med till Italien för att inspireras till nya gröna rätter Inspiration och matglädje för dig som är stamkund på ICA · nr 8 · 2013 · 39 kr GLAD PÅSK 25 Sill l, ax & lamm… Inled med tre små rätter, njut av en fylld stek och avrunda med en himmelsk sabayon! RECEPT VARSÅGOD! SKOLSTART Omelätt mellanmål steg för steg b1404s1 Omslag.indd 1 2014-03-24 10:09 CHARLIE BJUDER GUIDE Viva Italia TORKAT Lär dig mer om Pancetta, Prosciutto, Coppa och andra goda italienare SYRAT Allt du behöver veta om inläggning av grönsaker LONDONS GRÖNA STJÄRNKOCK Veggomaten det snackas om Rikemanscoachen Charlie bjuder på god mat som inte kostar skjortan! TOPPEN BOTTEN Buff é-labbet bjuder på bästa tårtbottnen förortsbjudning DOGGE GRILLAR Häng med till Alby och njut av en latinomeny 5 8 16 23 24 28 30 39 Septemberspaning Krogar som odlar i stan. Tårtbloggarens fototips. Gröten är het. Kalf & Hansen satsar på snabbmat. Undersökning om odlarglädje. Instatävla med bästa pastan. Bjud på skördekalas Gjutjärnsbröd med valnötter. Syrade tomater med äpple & kålrabbi. Friterat tunnbröd med kantarell & äpple. Inbakad fläskkarré med kapris & soltorkad tomat. Ljummen rotfruktssallad med citronkräm. Plommonchutney. Pärontarte tatin. Låt betongen grönska Farbror Gröns kokossoppa. Indiska blomkålsbollar. Kryddig tomatsås. Linas curry Veckans smoothie. Sesamwokade broccolistjälkar. Kantarellsnittar med chèvre. Smart gratängsmul. Knapriga cashewnötter. Mötet: Charlotte Bladh André Ordförande i nystartade branschorganisationen Organic Sweden vill få oss att välja eko-produkter. Sätt smak på veckan Parmesankyckling, råstekt broccoli & chili. Mozzarellafyllda färsbollar, tomatsås & zucchini. Fransk bondsoppa med linser & rökt fläsk. Foodswap Äppelsirap. Kryddig granola med kokos. Vinbärskaka med valnötter. Surdegsbröd med örter. Svartvinbärssaſt . Krusbärssylt med kanel. Torshi – persisk grönsaksblandning. Het chilipaste med paprika. Nyponsött sommarminne Nypontryff el med kokos. Tävla och vinn matpengar. k r i a d va r NR 9 • 2014 27 recept GRÖN NJUTNING! Sensommargott Skön veggomat, kul Currytips, oväntat Morbergmöte, syrliga Molkolmrätter, överraskande barnmeny … Några extra gröna nummer av Buff é som varit myc ek t populära. Hett Tävla om 50 matcheckar sidan 39 Var med och tävla om 50 KOKBÖCKER Var med och tävla om 50 MATCHECKAR g a JUICA! Renée Voltaire råsaftar grönt k m S s m Ryska påsken Veras bästa sillbakelse! a t Var med och tävla om 50 MATCHECKAR