Buffé 1
VINBÄRSKAKA MED VALNÖTTER Låt sommarens vinbärssk
örd ge smak åt en saftig kaka med valnötter. GER 10–12 BITAR 200 g rumsvarmt smör 3 dl strösocker 3 ägg 1 dl konc svartvinbärssaft Ska vi byta grejer? Du får min torkade svamp mot en flaska vinbärssaſt . Het chilipaste mot en burk äppelsirap. 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 200 g valnötter smör och ströbröd till formen GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smörj och bröa en bakform, ca 1½ liter. 3. Vispa smör och socker luftigt med elvisp, ca 2 minuter. 4. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Blanda ner saften. 5. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. 6. Sikta ner mjölblandningen och tillsätt valnötterna i äggsmeten. Rör försiktigt till en jämn smet. Klicka ut smeten i formen. 7. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 5O minuter. FÖR ALLA Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och ströbröd. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och ströbröd. Innehåller gluten och ägg. Variera! Baka kakan med äppeldricka och rostade hasselnötter. Ronnie Nilsson delade varje vinbärskaka i två delar, paketerade och tog med till foodswapen. Strykande åtgång! SURDEGSBRÖD MED ÖRTER Ronnie använder egen surdeg. Men numera fi nns färdig surdeg på burk att köpa i butik. GER 2 BRÖD GÖR SÅ HÄR: DAG 1 4 dl vetemjöl special 1 dl färsk vetesurdeg 3 dl kallt vatten DAG 2 1 liter vetemjöl special 4 dl vatten ¼ paket jäst 1 msk sirap 1 ½ msk finhackad färsk rosmarin eller timjan 1 msk salt 1. Dag 1: Blanda ingredienserna och låt stå minst 8 timmar i rumstemperatur, gärna över natten. 2. Dag 2: Blanda alla ingredienser, utom saltet, med degen från dag 1. Arbeta degen på medelhastighet ca 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. 3. Tillsätt saltet och bearbeta degen ytterligare 2 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa 1 timme. 4. Vik degen över sig själv. Använd en slickepott eller doppa handen i kallt vatten. Greppa i kanten av degen och lyft in över mitten. Gör lyftet från 4 sidor så att det blir lite som ett kuvert. Låt jäsa under bakduk 30 minuter och upprepa sedan vikningen. Upprepa efter ytterligare 30 minuter. 5. Sätt ugnen på 250°C. 6. Ställ in en långpanna i nedre delen av ugnen. 7. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Rulla ihop varje del och lägg på bakplåtspapper på en plåt. 8. Ställ in bröden i mitten av ugnen. Häll 1 dl vatten i den heta långpannan, stäng ugnsluckan fort. Grädda ca 10 minuter. 9. Sänk värmen till 200°C och grädda ytterligare ca 25 minuter, tills brödet fått fi n färg. Låt svalna på galler. B U F F É 9 • 201 4 33