Buffé 1
INDISKA BLOMKÅLSBOLLAR Ljuvlig falafelvariant! Aj
wainfrön är en krydda som påminner om timjan i doften och libbsticka i smaken. FÖR 4 PERSONER 1 blomkålshuvud (ca 700 g) 1 krm chilipulver 2 tsk malen spiskummin 1 ½ dl kikärts- eller sojamjöl 1 tsk torkad timjan eller 1 tsk mortlade ajwainfrön 1 krm bakpulver 2 tsk finriven färsk ingefära 1 ägg salt rapsolja till fritering GÖR SÅ HÄR: 1. Skär bort blasten från blomkålen. Riv resten grovt på ett rivjärn. Krama ut ev vätska. 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt blomkålsriv, ingefära och ägg. Krydda med 1 tsk salt. Blanda väl. Forma till ca 20 bollar. 3. Värm rikligt med rapsolja i en tjockbottnad kastrull till ca 160°C. 4. Fritera bollarna i omgångar tills de är gyllenbruna runt om, 3–5 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. 5. Servera blomkålsbollarna med tomatsåsen. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. Frasgoda! Gillar du hetta? Ös på med färsk chili i såsen. KRYDDIG TOMATSÅS Lika god kall som varm. Kryddan hing, fl itigt använd i Indien, utvinns ur saven från en fänkålssläkting och påminner om lök och vitlök i smaken. FÖR 4 PERSONER 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 tsk malen spiskummin 1 kanelstång 2 hela kryddnejlikor ½–1 tsk hing eller 1 hackad vitlöksklyfta FÖR ALLAFri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 2 tsk garam masala 1 ¼ dl tomatpuré 2 tsk finriven färsk ingefära 1 msk strösocker rapsolja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. 2. Fräs chili, spiskummin, kanelstång, kryddnejlikor och hing eller vitlök i 1 msk olja i en kastrull ca ½ minut. Tillsätt garam masala, tomatpuré, ingefära och 4 ½ dl vatten. Tillsätt sockret och krydda med ½ tsk salt. 3. Koka upp och låt småkoka ca 30 minuter under lock. B U F F É 9 • 201 4 21 Spara! Frityroljan kan användas igen. Sila av, häll på fl aska och ställ i kylen.