Buffé 1
MOZZARELLAFYLLDA FÄRSBOLLAR, TOMATSÅS & ZUCCHINIP
ASTA Det är lite pyssligt att fylla bollarna, men helt klart värt jobbet. Höstig vardagslyx! FÖR 4 PERSONER 500 g blandfärs ½ dl ströbröd 1 dl mjölk 1 ägg 1 finriven vitlöksklyfta 1 dl hackad färsk basilika 125 g mozzarella 1 zucchini (ca 300 g) färskpressad juice av ½ citron 350 g färsk fettuccine/ tagliatelle smör, olja salt, svartpeppar färsk basilika till garnering TOMATSÅS 1 gul lök 1 röd chili (t ex spansk peppar) 1 förpackning krossade tomater (ca 400 g) 3 msk tomatpuré 1 grönsaksbuljongtärning 2 tsk honung GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Blanda ströbröd och mjölk, låt stå 10 minuter. 3. Tillsätt färs, ägg, vitlök, basilika, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Rör snabbt ihop till en smet. 4. Skär mozzarellan i 16 bitar. Fördela och forma färsen runt varje mozzarella till runda bollar. 5. Bryn bollarna i 1 msk smör och 1 msk olja i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form. Ställ in i mitten av ugnen 10–15 minuter. 6. Tomatsås: Skala, dela och finhacka löken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. 7. Fräs lök och chili i 1 msk olja i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning och 2 dl vatten. Krydda med 1½ krm salt och 1 krm peppar. Låt småkoka ca 10 minuter under lock. Tillsätt honungen. 8. Hyvla zucchinin tunt på mandolin eller med en osthyvel. Blanda med citronjuicen. 9. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 10. Blanda pastan och zucchinin med hälften av tomatsåsen. Lägg upp på ett fat tillsammans med färsbollarna. Ringla över resten av tomatsåsen. Garnera med färsk basilika. Tips! Byt ut mozzarellan mot fetaost. FÖR ALLA La soupe, s’il vous plaît! FRANSK BONDSOPPA MED LINSER & RÖKT FLÄSK Enkel och rustik soppa, som gjord för kyliga kvällar. Röda torkade linser har kort koktid, perfekt i en stressad vardag. FÖR 4 PERSONER 2 gula lökar 2 morötter 150 g rotselleri 200 g rökt sidfläsk 1 hönsbuljongtärning 1 ½ dl torkade röda linser 1 liter vatten 2 dl crème fraiche ½ dl hackad färsk persilja smör salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och finhacka löken. Skala morötter och rotselleri. Skär i små tärningar. Skär bort svålen och skär fläsket i små tärningar. 2. Stek fläsket i 1½ msk smör i en kastrull ca 1 minut. Tillsätt lök och grönsaker. Fräs ytterligare 2 minuter. 3. Tillsätt buljongtärning, linser och vatten. Krydda med 1½ krm salt och 1 krm peppar. Koka upp och låt soppan koka ca 15 minuter. 4. Rör ner crème fraiche och persilja. PARMESANKYCKLING, BROCCOLI & CHILIYOGHURT Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd och byt ut vetemjölet mot t ex glutenfri mjölmix. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av ströbröd, matyoghurt, crème fraiche och matfett. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkproteinfria produkter av ströbröd, ostersättning och matfett. Byt yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt och crème fraiche mot Imat fraiche eller Sour supreme. Innehåller ägg. MOZZARELLAFYLLDA FÄRSBOLLAR, TOMATSÅS & ZUCCHINIPASTA Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd eller rent havre och använd glutenfri pasta. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av ströbröd, mjölk, mozzarella/fetaost och matfett. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkproteinfria produkter av ströbröd och matfett. Byt mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt mozzarella/fetaost mot mjölkproteinfritt ostalternativ. Innehåller ägg. FRANSK BONDSOPPA MED LINSER & RÖKT FLÄSK Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot Imat fraiche eller Sour supreme. Välj mjölkproteinfritt matfett. Kontrollera buljongen för samtliga allergener. B U F F É 9 • 201 4 29