Buffé 1
Sofia Nilsson, kock och kostvetare, ansvarar för
att alla Buffés recept provlagas. Vissa sitter direkt, andra behöver justeras både en och två gånger. Vad har du för matknep i vardagen? – Som kock är det rutin att ta fram alla råvaror innan man börjar laga, det vill säga göra en mise en place. Det underlättar faktiskt även när man CHILIYOGHURT Dela, kärna ur och fi nhacka 1 röd chili, t ex spansk peppar. Blanda med 1 dl matyoghurt, 1 dl crème fraiche, färskpressad juice av ½ lime, ½ tsk honung, 1 krm salt och ½ krm peppar. bara gör pannkakor. – En annan sak är att steka på till exempel färsbiffar, kyckling och panerad fisk och sedan låta dem gå klart i ugnen. Under tiden kan man göra klart resten av middagen. Sofia lagar också gärna mycket när hon ändå är i gång. – Soppa, köttfärssås och lasagne är fint att ha i frysen. PARMESANKYCKLING, RÅSTEKT BROCCOLI & CHILIYOGHURT Under tiden som kycklingen går klart i ugnen gör du sås och steker broccoli. FÖR 4 PERSONER 500 g kycklinglårfilé 1 dl vetemjöl 2 ägg 2 dl ströbröd 1 dl finriven parmesanost 2 vitlöksklyftor 2 broccoli (à 250 g) finrivet skal av ½ citron smör, olja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Skär varje kycklinglårfi lé i 4 bitar. 3. Häll mjölet i en skål. Knäck äggen och vispa upp i en annan skål.Blanda ströbröd, parmesan och ½ tsk salt i en tredje skål. 4. Vänd kycklingen först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödsblandningen. 5. Bryn kycklingen runt om i 1 msk smör och 2 msk olja i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen tills kycklingen är genomstekt, ca 10 minuter. 6. Skala, dela och fi nhacka vitlöken. Dela varje broccoli på längden i 6 delar. 7. Stek vitlök och broccoli i 2 msk olja i en stekpanna 6–8 minuter. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. Ta från värmen och strö över citronskalet. 8. Servera gärna med ris och ev limeklyftor. SOFIAS GODASTE Laga smakfullt Sätt smak på vardagen, utan att krångla till det. Buffés Sofia Nilsson bjuder på fransk bondsoppa och krispig parmesanpanerad kyckling. De mozzarellafyllda köttbullarna är perfekt att laga med pyssliga barn som vill vara med mer i köket. Recept Sofi a Nilsson Foto Lennart Weibull 28 B U F F É 8 • 201 4