Buffé 1
DECEMBERMYS BRIOCHE MED OST OCH ÖRTER 2 BRÖD / ÖV
ER 60 MIN INGREDIENSER 5 ägg 25 g färsk jäst 7 ½ dl vetemjöl (450 g) 1 ½ tsk salt ½ dl strösocker 250 g rumsvarmt smör ägg till pensling Fyllning 2 dl riven lagrad ost 3 dl hackade örter, t ex persilja och basilika GÖR SÅ HÄR 1. Lägg alla ingredienser utom smöret i en bunke till en köksmaskin med degkrok. Blanda ner smöret lite i taget och kör degen tills den är glansig och smidig, ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i kylen över natten eller minst 8 timmar. 2. Lägg degen på en mjölad bänk. Dela i 2 bitar. Kavla ut till en ca 30 x 20 cm stor platta. Strö på ost och örter och rulla ihop. Dela rullen längsmed och snurra sedan bitarna runt varandra. Lägg i en smord rund form ca 20 cm i diameter. Gör likadant med den andra biten. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme. 3. Sätt ugnen på 175°C. Pensla med ägg och grädda i nedre delen av ugnen 40–50 minuter. Låt svalna lite. PEPPARKAKSVÅFFLOR MED LINGONGRÄDDE GÖR SÅ HÄR 8–10 ST / 30 MIN INGREDIENSER 125 g smör 2 dl mjölk 4 dl vetemjöl 2 ägg 1 tsk bakpulver 2 krm salt 1 tsk vaniljsocker 2 msk strösocker 1 ½ msk pepparkakskrydda 2 dl kallt vatten Lingongrädde 2 dl vispgrädde ¾ dl lingonsylt 1. Smält smöret och låt svalna lite. Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, bakpulver, salt, vaniljsocker, socker och pepparkaks krydda. Rör ner smöret och kallt vatten. 2. Hetta upp våffeljärnet. Smörj den första laggen. Grädda våfflorna gyllene och lägg dem på galler så håller de sig frasiga. 3. Lingongrädde: Vispa grädden och blanda med lingonsylten. Servera våfflorna med lingongrädden. 14 BUFFÉ #11/2018 ›