Buffé 1
PÅ JULBORDET NOVEMBER BAKAD RICOTTA MED SVARTKÅLS
CHIPS 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 500 g ricotta 100 g finriven parmesan 2 ägg 1 tsk salt finrivet apelsinskal att toppa med Svartkålschips 150 g svartkål 2 msk olivolja 2 krm flingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa ihop ricotta, parmesan, ägg och salt. 2. Placera ett bakplåtspapper i en liten ugnsfast form. Häll i ricottakrämen. 3. Baka mitt i ugnen 40–50 minuter eller tills den stelnat. Låt svalna i formen. 4. Svartkålschips: Ansa och skölj kålen, skär bort den grova stammen. Riv bladen i mindre bitar. Lägg i en skål och blanda med olivolja och flingsalt. Sprid ut på en bakpappers klädd plåt. 5. Ställ in i mitten av ugnen 10–15 minuter. Rör om efter halva tiden. 6. Toppa den bakade ricottan med svartkålschipsen och apelsinskal. GÖR SÅ HÄR 1. Vispa grädden med elvisp i en bunke tills det blir smör. Häll av kärnmjölken. Recept på julknäcke med smak av kardemumma hittar du på buffe.se. 2. Rör ner dragon och flingsalt. DRAGONSMÖR 6 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 5 dl vispgrädde 1 ½ tsk torkad dragon 1 tsk flingsalt ”Dekorera med grönkål, kottar, vinteräpplen eller kanelstänger ihop med tända ljus.” VARMRÖKT LAX MED PICKLADE SENAPSFRÖN 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER GÖR SÅ HÄR 400 g varmrökt lax 4 mjukkokta ägg babyspenat eller machésallad Rödbetspicklade senapsfrön 2 påsar gula senapsfrön à ca 35 g 1 ½ dl vatten 1 dl strösocker ½ dl ättiksprit (12 %) 2 dl skalad riven rödbeta 1. Rödbetspicklade senapsfrön: Koka upp vatten, socker, ättiksprit och riven rödbeta. Sjud ca 5 minuter. Ta från värmen och låt svalna. 2. Sila bort rödbetan och lägg i senapsfröna. Låt stå i kylen över natten eller minst 8 timmar. 3. Lägg salladen på ett fat. Bryt laxen i bitar och fördela över. Halvera äggen och lägg på. Toppa med picklade senapsfrön utan lag. 23 BUFFÉ #11/2018 ›