Buffé 1
#MITTBUFFERECEPT Månadens läsarrecept Vilken är d
in signaturrätt? Den frågan fick Buffés läsare besvara på Instagram. Denise Flavets mustiga rödbetsbourguignon kändes mitt i prick. RÖDBETSBOURGUIGNON 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 4 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 500 g rödbetor 3 stora morötter 1 palsternacka 3 msk olja 1 tsk torkad timjan 3 msk tomatpuré 2 ½ dl rött vin 2 grönsaksbuljongtärningar 6 dl vatten 3 lagerblad 4 portabello 1 msk majsstärkelse salt, svartpeppar timjan till garnering Jordärtskockspuré 300 g jordärtskockor 400 g mjölig potatis 1 dl havregrädde 2 msk mjölkfritt matfett 1–2 krm riven muskotnöt GÖR SÅ HÄR TIPS! Garnera grytan med timjan och servera med surdegsbröd! PÅ INSTAGRAM KAN kan man följa Denise Flavets matkreationer under @whatdeate. Denise är en studerande 29åring bosatt på Södermalm i Stockholm med stor passion för matlagning. – För mig är en signaturrätt något som jag längtar efter att bjuda andra på. Det är ett recept som en kan utantill men som blir lite olika varje gång – fast alltid lika gott! Den här grytan passar alla, vegan eller inte. Det är både enkelt och trevligt att lägga all kärlek i en och samma gryta. Årstider och säsongsvaror inspirerar mig i min matlagning, och min ultimata vintervision är att bryta bröd med vänner och familj runt en mustig gryta som denna. / 29 BUFFÉ #11/2018 1. Skala lök, vitlök och rotsaker. Hacka lök och vitlök. Skär rotsakerna i mindre bitar. 2. Fräs lök, rotsaker, timjan och tomatpuré i oljan i en stor kastrull eller gryta på medelvärme ca 5 minuter. Krydda med 1 tsk salt och ½ tsk peppar. 3. Tillsätt vin, buljongtärningar, vatten och lagerblad. Låt koka på medelvärme under lock ca 45 minuter, tills rotsakerna är mjuka. 4. Skär portabellon i stora bitar och tillsätt i grytan, låt koka ytterligare 5–10 minuter. Blanda majsstärkelsen med ca ½ dl kallt vatten och rör ner i grytan. 5. Jordärtskockspuré: Skala och skär jordärtskocka och potatis i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. 6. Häll av och vispa med grädde och matfett till ett slätt mos. Smaka av med ¾ tsk salt, 2 krm peppar och muskot. Toppa grytan med timjan och servera med purén. Håll utkik efter nästa recept utmaning på @tidningenbuffe! TEXT LIV BOSSUYT RECEPT DENISE FLAVET STYLING CHARLOTTA NORLÉN FOTO MATHIAS NORDGREN